Societat 22/06/2020

El Govern canvia de parer i prohibeix ballar a les discoteques

Si els plans sectorials de la represa no estan a punt abans de dijous, s'aplicaran els plans de la fase 3

Pau Esparch
4 min
Les primeres discoteques reobren amb... el ball de l'estaquirot

BarcelonaQuatre dies després d'haver aprovat la resolució que regulava la fase de represa –o de nova normalitat– a Catalunya, el Govern hi ha introduït un canvi. A partir d'ara es prohibeix ballar a les discoteques i als locals d'oci nocturn. Segons el text publicat aquest dilluns al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), la zona de ball d'aquests establiments "no es pot habilitar per a la seva activitat habitual". Només es pot fer servir per consumir si s'hi posen taules, però si no n'hi ha, la zona de ball ha de quedar tancada amb "barreres físiques o de control permanent". Per tant, les discoteques i els locals d'oci nocturn poden obrir exclusivament per al consum a les taules i a la barra, que es poden situar a les terrasses –a l'aire lliure– i a l'interior –als espais tancats–.

El canvi ha agafat per sorpresa el sector, que aquest cap de setmana passat va poder permetre el ball als seus establiments perquè cap norma ho impedia. La Fecasarm, la patronal del gremi, ha criticat que aquesta nova limitació no s'hagi negociat quan precisament aquesta tarda es fa una reunió amb l'administració –programada abans– per acordar com ha de ser el pla de desconfinament de l'oci nocturn. El sector ha lamentat la decisió perquè "genera desconfiança" quan falten poques hores per a la revetlla de Sant Joan i obliga a reestructurar la seva previsió.

La mateixa resolució del DOGC que prohibeix el ball a les discoteques i als locals d'oci nocturn obre la porta a permetre'l en unes condicions molt restrictives en "tot tipus d'establiments". En aquest punt no s'esmenten les discoteques però sí l'hostaleria i la restauració, els allotjaments turístics o similars, i es dedueix que hi entrarien les festes privades o els espais reservats en establiments d'oci nocturn per a grups tancats. Això compleix els dos requisits que el Govern estableix per permetre la zona de ball: que el seu ús quedi "reservat completament a grups de persones que mantenen una relació i un contacte proper de forma molt habitual" i que es tingui un registre de les persones assistents.

Aquesta nova norma ja s'aplica perquè, tot i que tot just la van signar ahir la consellera de Salut i el conseller d'Interior, s'ha publicat avui en un annex del DOGC.

Els plans sectorials, pendents

La patronal de l'oci nocturn no és l'única que s'ha de reunir amb l'administració per concretar el seu pla de desconfinament. Passa el mateix amb molts altres sectors. Quan dijous la Generalitat va anunciar l'entrada en la fase de represa, va explicar que fins a Sant Joan els aforaments estarien limitats a un 50% als edificis i espais tancats i a un 75% als que són a l'aire lliure, però que el 25 de juny començarien a aplicar-se uns plans adequats per a cada gremi, que estan dividits en 16 àmbits. Ara la previsió és que el gruix dels plans sectorials no estiguin a punt abans d'aquest dijous.

Per això, a partir del 25 de juny, si un sector ja tenia publicat un pla –i és més restrictiu que la norma general de la fase de represa–, es continuarà aplicant com si s'estigués a la fase 3 fins que s'actualitzi amb un de nou. Els plans publicats es poden consultar en aquest enllaç, però només alguns estan adequats a la nova normalitat –la majoria encara marquen les mesures segons les fases de l'estat d'alarma–. I si un sector no té cap pla, mentre no s'aprovi una regulació específica, ha de seguir la resolució del Govern de la fase de represa, que el 25 de juny canvia els percentatges dels aforaments per nombres absoluts.

Davant la falta d'un pla, a partir de dijous la norma general serà la següent: d'entrada, es manté que tant en espais tancats com a l'aire lliure s'ha de garantir una distància d'un metre i mig entre persones o una superfície de dos metres i mig quadrats per persona. En cas que no es pugui mantenir la distància entre persones que no tenen una relació o un contacte proper, és obligatori portar mascareta. N'ha de portar tothom de sis anys en amunt i també se n'ha de portar als mitjans de transport de passatgers per carretera, ferrocarril i cable. En els establiments d'hostaleria i la restauració i en qualsevol activitat oberta al públic en què es prevegi el consum d'aliments i begudes que fan inviable l'ús de mascareta, s'ha de garantir la distància d'un metre i mig.

Aforaments de 1.000 a 3.000 persones

Pel que fa als aforaments, a partir del 25 de juny als edificis i espais tancats, incloses fires i congressos, hi podrà haver un màxim de 1.000 persones dretes o 2.000 persones en seients preassignats. La superfície de seguretat de dos metres i mig quadrats per persona es pot reduir si s'utilitza mascareta i es porta un registre d'assistents o es fa una preassignació de les localitats. S'inclouen mesures de circulació per evitar aglomeracions. En les activitats a l'aire lliure es preveu que la superfície de dos metres i mig serveixi per regular els aforaments. En aquest cas, la superfície de seguretat també es pot reduir si s'utilitza mascareta, es porta un registre d'assistents, hi ha un control d'accés, sortida i fluxos interns i si hi ha un màxim de 2.000 persones dretes o 3.000 persones en seients preassignats en espais limitats no permeables entre si.

Així mateix, es permet celebrar trobades i activitats familiars i socials, inclosa la pràctica esportiva no professional ni federada, sense cap límit de persones sempre que no hi hagi aglomeracions ni se superin les limitacions dels aforaments i es respecti la protecció individual.

stats