SALUT
Societat 26/06/2017

Projecte Home alerta d'un repunt de l'abús de cocaïna

L'ONG ho atribueix a l'activitat econòmica de Barcelona, la millora del poder adquisitiu i el pes del sector del turisme i la restauració

Lara Bonilla
3 min
Barcelona, entre les ciutats amb més consum de cocaïna.

BarcelonaProjecte Home ha alertat d'un repunt de l'abús de cocaïna, que torna a ser la droga amb més demandes de tractament, concretament amb el 45,7% dels casos, respecte del 38% del 2015. Són dades recollides en l''Informe anual de drogues' sobre les persones ateses el 2016 per l'ONG a Catalunya. El director de Projecte Home Catalunya, Oriol Esculies, alerta que el descens del consum d'aquesta substància els últims anys ha fet que la societat baixés la guàrdia "i deixés de percebre'n el risc". Ara, coincidint amb una certa millora del poder adquisitiu dels ciutadans, la cocaïna ha tornat a desbancar l'alcohol com a substància més consumida entre els usuaris de Projecte Home.

L'ONG també ho atribueix a l'activitat econòmica de Barcelona i al pes del sector de la restauració i el turisme. "Els que treballen en el sector del turisme sovint porten una activitat frenètica, treballen moltes hores en horaris nocturns i amb sous precaris, i això encaixa amb una substància estimulant i psicoactiva com és la cocaïna", explica Esculies. A més, afegeix, es pot consumir sense que la gent percebi que s'està sota els efectes de la droga. "La cocaïna no ha desaparegut, segueix molt present", ha afirmat Esculies, que ha afegit que Espanya segueix sent el país amb més confiscacions d'aquesta droga a Europa i el setè del món, i s'ha demostrat que "als països de trànsit hi ha més consum", diu.

Comparat amb altres centres de Projecte Home a l'Estat, Catalunya és on el percentatge de consum de cocaïna és més elevat: 45,7% a Catalunya respecte del 26,1% a Madrid o el 29,8% al País Valencià. La mitjana estatal és el 31,1%. Esculies ha explicat que el consum de cocaïna comença vinculat a l'oci i quan la situació es torna més complexa es trasllada a la feina.

L'informe anual de Projecte Home també revela un increment del policonsum, és a dir, s'abusa de la cocaïna amb altres drogues, normalment alcohol, cànnabis, ansiolítics o tabac.

Després de la cocaïna, l'alcohol és la substància més problemàtica i genera un 37,1% de les consultes a Projecte Home. L'heroïna, majoritàriament fumada, motiva el 7,7% dels inicis de tractament. Així mateix, un 4,6% de les persones ateses són addictes al joc patològic, ja sigui tradicional o per internet.

Perfil usuari

Entre les persones ateses l'any passat per Projecte Home, la mitjana d'edat és de 39,8 anys. La majoria només tenen estudis primaris i, de mitjana, arriben a l'ONG després de 15 anys de consum. En total, durant el 2016 Projecte Home va atendre 2.147 persones entre els deu centres que té a Catalunya.

Entre els adolescents que han arribat a Projecte Home, el consum problemàtic és majoritàriament de cànnabis (83%), sovint relacionat amb un abús d'alcohol. L'informe detecta que els joves s'inicien en el consum de drogues de forma molt precoç: en l'alcohol als 13,5 anys, en el cànnabis als 14,2 anys i en la cocaïna als 16,9 anys.

L'alta prevalença de l'abús del cànnabis i de les noves tecnologies entre els menors d'edat ha portat Projecte Home a implementar un nou programa de prevenció escolar anomenat Joc de Claus.

Consumir per treballar el doble

El Tonet Cebrián, de 51 anys i natural de Gavà, és una de les persones ateses per Projecte Home. Va començar a consumir cocaïna de jove, als 22 anys, "per provar" i el seu consum estava vinculat a la nit i l'oci. "Era un consum esporàdic i jo creia que consum responsable, però el consum responsable no existeix". El que va començar com una cosa esporàdica es va anar agreujant i el Tonet recorria a la cocaïna cada cop que tenia una dificultat. El consum de cocaïna es va desplaçar també cap a l'àmbit laboral. Tenia una feina estable al servei de neteja de Barcelona, on encara treballa, però com que el sou no li arribava per pagar totes les despeses ho combinava amb altres feines. "Per poder pagar el pis i la hipoteca havia de treballar el doble i ho feia servir com a ajuda. Per pagar les factures treballava el doble i consumia el triple, és el pitjor que vaig poder fer", reconeix Cebrián. "Dormia poc, anava destrossat i m'ajudava de la cocaïna per poder tirar endavant", afegeix.

Després de 29 anys consumint cocaïna en diferents etapes, arriba a un moment "límit" en què es desmunta la seva vida i decideix demanar ajuda a Projecte Home fa un any i mig. "No tenia ganes de viure i la situació em portava a escapar a través de la droga", reconeix. Als joves els recomana no iniciar-se mai en les drogues: "És el principi de destrucció de la teva vida. No hem de creure en el consum responsable, no existeix", alerta Cebrián, que ara es troba bé i agraeix a Projecte Home l'oportunitat de "deixar de sobreviure i tornar a viure".

stats