Societat 29/10/2014

El 73% dels propietaris dels pisos turístics cessats a la Barceloneta tenen més d'un habitatge a la ciutat

La gran majoria dels propietaris físics i jurídics disposen de més d'un pis a Barcelona

Núria Martínez
2 min
Un grup de turistes, a punt d'entrar a un apartament turístic / FRANCESC MELCION

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest dimecres el cessament de 170 pisos turístics il·legals al barri de la Barceloneta. La regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, també ha explicat aquest matí en roda de premsa -on també hi eren presents els veïns del barri- que en el que portem de 2014, s'han registrat 161 expedients a pisos irregulars. D'aquest total, només 6 s'havien obert abans que els veïns es mobilitzessin al mes d'agost. Els 155 expedients restants s'han obert en només dos mesos: d'agost fins octubre.

L'Ajuntament ha registrat que els 170 habitatges turístics que s'han cessat pertanyen a 135 propietaris. D'aquests, el 73% tenen més d'un habitatge a Barcelona. Del total de propietaris, 104 són propietaris físics i 31, jurídics. Si s'observa el nombre d'habitatges que tenen aquests propietaris físics, es veu com 73 tenen més d'un pis a Barcelona. Només 31 propietaris tenen un habitatge a la ciutat. Això vol dir que el 70% de propietaris físics dels apartaments turístics cessats tenen més d'un habitatge a Barcelona. Si s'observa els propietaris jurídics -31-, es veu com només 5 tenen un únic apartament a la ciutat. Els 26 restants en tenen més d'un. Per tant, el 83% de propietaris jurídics dels pisos cessats tenen més d'un pis a la ciutat. Davant aquestes dades, Homs ha defensat que això "no implica que els altres pisos també siguin irregulars". No obstant, ha assegurat que vigilaran perquè compleixin la legalitat.

Cada vegada més habitatges pertanyen a una persona jurídica

La propietat del 24,6% dels habitatges que hi havia a Ciutat Vella al 2013 corresponia a una persona jurídica i no física, segons les dades de l'Ajuntament. O el que és el mateix: un de cada quatre. Constituïnt-se sota aquest concepte, es poden agrupar i pagar menys impostos. A Barcelona fa anys que augmenten els habitatges sota aquest règim de tinença. Actualment, sumen el 12,7% del total de la ciutat, un 1,2 més que fa cinc anys.

stats