Societat 08/12/2012

Proposen allargar el tractat de Kyoto fins al 2020 per desbloquejar la cimera de Doha

Els països participants continuen reunits en espera de trobar un acord global en la lluita contra el canvi climàtic. La cimera s'havia de clausurar divendres al vespre

Reuters
1 min

DohaLes negociacions entre els països participants a la cimera del clima de Doha (Qatar), que havia d'acabar divendres, continuen aquest dissabte per tal d'intentar trobar un acord de mínims en la lluita contra el canvi climàtic.

El país amfitrió ha proposat mantenir el pla de Nacions Unides contra el canvi climàtic fins a l'any 2020, com a substitut del protocol de Kyoto, que expira a finals d'aquest 2012. Rússia, el Japó i Canadà ja han anunciat durant la cimera que no volen participar en el protocol que substitueixi Kyoto, de manera que els països que ho respectarien només són els que emeten un 15% dels gasos contaminants. Qatar proposa que els països hagin de revisar els límits d'emissió de gasos contaminants el 2014, amb la voluntat d'establir límits més estrictes.

D'altra banda, Qatar també ha proposat posposar un dels temes més espinosos: les ajudes als països en vies de desenvolupament. El país amfitrió proposa ajornar fins al 2013 la disputa sobre l'ajuda financera als països més necessitats, que reclamen més diners als països desenvolupats per poder lluitar contra l'escalfament global. El president de la conferència, Adubllah bin Hamad Al-Attiyah, ha dit que la seva és una proposta "amb la qual tots els països poden conviure".

Si els participants acaben acceptant l'acord que proposa Qatar, això mantindrà vives les esperances de trobar un acord global per lluitar contra el canvi climàtic abans del 2015 i que entri en vigor el 2020, després de diversos intents fallits.

stats