Tribunals
Societat 29/03/2022

Proposen presó permanent revisable per als assassins que no col·laborin per trobar la víctima

El Congrés tramita una ampliació dels supòsits per a casos com el de Marta del Castillo

2 min
On és Diana Quer? Desapareguda i amb una família dividida

MadridEl Congrés de Diputats ha admès a tràmit aquest dimarts una proposició de llei del PP, Cs, Fòrum Astúries i Coalició Canària per modificar el Codi Penal i ampliar els supòsits d'aplicació de la presó permanent revisable en els casos dels assassins que ocultin el cadàver i també en els de reincidència. A la tribuna de la cambra hi havia familiars de víctimes com Diana Quer, Marta Calvo o Marta del Castillo, casos en què els assassins no van col·laborar per trobar els cossos. De fet, el de Marta del Castillo no s'ha localitzat des que va desaparèixer, fa 13 anys. La impulsora de la iniciativa, però, és la mare de Marta Calvo, desapareguda fa dos anys, Marisol Burón. L'admissió a tràmit ha tingut el suport del PSOE i el vot en contra d'Unides Podem, que en un principi havia anunciat el vot favorable, però després ha rectificat.

L'encarregada de defensar la proposició per part del PP ha estat la diputada Macarena Montesinos, que ha negat que la mesura signifiqui "legislar en calent" o sigui "populisme punitiu, sinó que és de justícia i una mesura que té el suport del 80% de la població". Segons Montesinos, la proposta respon a "la raó del neguit que prové del fet de no haver pogut enterrar les víctimes". La cambra ha aplaudit els familiars de víctimes que assistien al ple des de la tribuna. Des de Ciutadans, Edmundo Bal s'ha felicitat que els pares de les víctimes "s'han convertit en legisladors per impedir que altres passin pel mateix que ells".

El govern del PP va incloure la presó permanent revisable, una cadena perpètua encoberta, en el Codi Penal l'any 2015. El PSOE ho va portar llavors al Tribunal Constitucional, que el mes d'octubre passat va concloure que la mesura era constitucional. Tot i això, els socialistes han votat a favor de l'admissió a tràmit basant-se en un informe del ministeri de Justícia que avala la legalitat de la iniciativa. Aquest mateix informe havia fet que en un principi Unides Podem també hagués anunciat el vot a favor, però el malestar intern provocat per la decisió ha produït un canvi de posicionament.

Crítiques a la proposta

Tot i donar llum verda a la tramitació, els socialistes, però, han advertit que proposaran modificacions en el projecte perquè la fórmula de la presó permanent revisable no els sembla "la més adequada" per a aquests casos. El diputat del PSC Paco Aranda ha dit que els familiars confonen "més pena amb més justícia" i ha acusat els grups promotors de buscar "protagonisme" amb la iniciativa. Des d'Unides Podem, Ismael Cortés ha acusat els populars de pretendre "capitalitzar el dolor de les víctimes".

Pel que fa a la resta de grups, el PNB, el PDECat i Junts s'han mostrat crítics amb la iniciativa, mentre que Vox l'ha defensat. El penebista Mikel Legarda ha afirmat que la llei "no fa de la nostra societat una societat millor" mentre que Josep Pagès, de Junts, ha defensat que el que cal és derogar la presó permanent revisable i ha retret al PSOE el seu posicionament. La diputada Macarena Olona, de Vox, ha indignat l'esquerra quan ha afirmat que la proposta no és cap venjança perquè "venjança seria matar la filla del criminal".

stats