Proposta per crear un front judicial "coordinat" contra la sentència del 25%

Plataforma per la Llengua demana al TSJC ser part implicada en el procés

Júlia Claramunt Pi
3 min

BarcelonaLes entitats en defensa del català comencen a activar una resposta judicial més o menys coordinada davant la sentència que obliga la Generalitat a fer un 25% de castellà a l'escola. Òmnium Cultural i Plataforma per la Llengua van anunciar la setmana passada –per separat– que intentaran personar-se en la causa com a part interessada. Aquest dilluns l'ONG del català ha animat la resta d'associacions i sindicats que vulguin actuar en defensa del català a personar-se a la causa, i han assegurat que proposaran a la resta d'associacions "crear un front judicial" per "combatre de manera coordinada la interlocutòria".

Segons Plataforma per la Llengua, "hi ha prou bases legals sòlides" per considerar que la interlocutòria del TSJC, que dona 15 dies al conseller d'Educació per fer complir el 25%, "no aplica correctament la sentència de què es deriva", ha apuntat el president de l'entitat, Òscar Escuder, en roda de premsa. "Hi ha dues coses molt xocants en aquesta interlocutòria i són encara més greus que el que aplica la sentència, n'empitjora els termes", ha destacat l'advocada i directora de l'entitat, Rut Carandell. D'una banda, perquè "tal com està redactada, permet fins a un 75% de castellà a l'escola"; de l'altra, perquè es dona a entendre que qualsevol família estaria legitimada per demanar l'execució de la sentència pel fet de portar els fills a escola. "La sentència podria estar executant-se eternament, i representaria una judicialització plena de la vida a les escoles", ha avisat la presidenta.

Estudiants encadenats a la delegació del govern espanyol.

L'entitat creu que això és contrari a la jurisprudència no només del TSJC, sinó també de l'europea, que dictamina que la competència d'executar les polítiques públiques és de l'administració, no dels particulars. "La Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, a la qual s'ha adherit l'Estat, determina que els pares que ho vulguin han de tenir el dret que els seus fills tinguin un ensenyament immersiu al 100%. S'ho han carregat al País Valencià, i si s'executa aquesta sentència, també ens ho haurem carregat a Catalunya", ha remarcat Escuder. 

Òscar Escuder i Rut Carandell, portaveus de la Plataforma per la Llengua

És per això que Plataforma per la Llengua ha demanat que se li apliqui el mateix criteri que ha permès que l'Asamblea por una Escuela Bilingüe hagi pogut demanar l'execució de la sentència. Precisament aquest dilluns, aquesta entitat ha enviat un comunicat a tots els centres educatius catalans per informar-los del contingut de la sentència i demanar que "implantin de facto el model de conjunció lingüística". "Estem davant d'una oportunitat que no s'ha de desaprofitar", han dit, i han assenyalat el paper "responsable" de la comunitat educativa per aconseguir un sistema "divers i plurilingüe".

Insistència en retirar la reforma

Plataforma per la Llengua també ha insistit en la necessitat de retirar definitivament la reforma de la llei de política lingüística. L'entitat considera que aprovar-la posaria encara en més perill el català a l'escola i que, a més, "no serviria per respondre als requeriments de la sentència ni per aturar l'atac dels tribunals", a més de "regalar-los el domini del relat". De fet, tot i la proposta de Plataforma per la Llengua de coordinar una estratègia judicial conjunta, el cert és que la resposta institucional a la sentència del 25% ha dividit els partits però també ha tensat les entitats. Plataforma per la Llengua sempre es va mostrar taxativament en contra de reformar la llei de política lingüística, mentre que Òmnium hi veia marge per negociar un consens.

Estudiants encadenats contra la sentència del 25% i la llei d'universitats

Prop d'un centenar d'estudiants s'han concentrat aquest dilluns al matí davant de la Delegació del govern espanyol a Catalunya per rebutjar la sentència del 25% de castellà a les escoles i la llei de convivència universitària (LCU). Quatre dels estudiants s'han encadenat davant de les portes de la seu de la Delegació a Barcelona, en una acció promoguda pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i a la qual s'han unit altres joves del moviment estudiantil. En un manifest els estudiants han afirmat que l'estat espanyol és l'"autèntic culpable" de l'actual situació del català i denuncien que la nova llei de convivència universitària s'ha fet "a mida" per "desarticular" el moviment estudiantil. La idea és mantenir la protesta al llarg del matí.

stats