Societat 22/10/2021

La proposta d'urbanització provisional de l'entorn de les Glòries encén els comerciants

Els afectats denuncien "falta de previsió" en una remodelació esperada des de fa anys

Ara
2 min
Les obres del túnel de la plaça de les Glòries en una imatge d'arxiu

BarcelonaLes associacions de comerciants dels barris de Sant Martí i Sagrada Família de Barcelona i els negocis del 22@ han criticat aquest divendres el "pla provisional d'urbanització tàctica" que l'Ajuntament de Barcelona vol executar a la Gran Via, un cop acabin les obres del túnel, que ja tenen els dies comptats. Segons el comunicat que han enviat als mitjans de comunicació, estan "en total desacord" amb el projecte temporal, que consideren que ni tan sols s'hauria d'aplicar perquè caldria desenvolupar la urbanització definitiva de l'espai. "El pla provisional d'urbanització de la Gran Via suposa un clar exemple de la falta de previsió en les obres, ja que s'ha trigat més de quatre anys a definir la urbanització definitiva", segons el gerent de l'Eix Sagrada Família, Oriol Agulló. Es tracta del tram de la Gran Via entre els carrers de Badajoz i Rambla del Poblenou que, un cop acabat el túnel, donarà a la ciutat 30.000 metres quadrats.

Segons les previsions fetes el 2019, durant el primer trimestre del 2021 ja s'hauria d'estar fent la urbanització definitiva. És per aquest motiu que comerciants i empresaris consideren que és "pobre i injustificat" l'argument que diuen que els va donar la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, de "falta de temps" per poder redactar el projecte definitiu.

Testos i pintura al paviment

Els denunciants lamenten que el projecte provisional consisteix a posar "arbres en testos, pintures de colors al paviment i bancs per seure" al llarg del quilòmetre d'aquesta via que separa el Clot del Poblenou.

Creuen que serà un "espai desolat" fins que acabi el mandat i iniciïn la urbanització definitiva. També critiquen que la mobilitat serà molt complicada: "S'acosta més a la idea d'un laberint per dificultar l'accés al districte que no pas a una lògica de racionalització i facilitació dels moviments, tant dels vehicles com de les persones", diuen. Temen que s'acabi convertint "en un espai insegur, sobretot de nit, per als veïns".

A més de les associacions de comerciants, Barcelona Oberta –que representa els eixos comercials de la ciutat– i Barcelona@ Network –on s'integren les empreses del 22@–, lamenten la "falta de compromís" del govern d'Ada Colau, sobretot tenint en compte el retard en la inauguració del túnel de les Glòries, prevista per al mes de setembre.

Fonts de l'Ajuntament asseguren que l'objectiu del govern és "transformar definitivament l'espai" però que volen donar-li "de manera immediata" usos ciutadans. Aquest pla provisional, segons recorda l'Ajuntament, s'ha decidit "a partir d'un procés participatiu per decidir els usos immediats i definir una primera intervenció tàctica que es podria començar a executar el juliol que ve". L'obra definitiva, en canvi, no estarà licitada fins al maig del 2023.

stats