Societat 30/04/2016

Un nou protocol permet reduir el temps de recuperació d'una reconstrucció mamària gairebé a la meitat

L'estudi de la Societat Catalana de Cirurgia Plàstica Reparadora i Estètica incorpora una nova anestèsia local que redueix el dolor i les nàusees, i aposta perquè les pacients es moguin abans

Ara
2 min
Imatge d'una operació de recostrucció mamària

BarcelonaUn nou protocol de recuperació després d'una reconstrucció mamària permet reduir un 40% el temps de convalescència de les pacients, així com disminuir el dolor i les nàusees que pateixen les dones després d'aquestes intervencions. L'estudi s'ha presentat en la Jornada d'Hospitals de Catalunya, que organitza la Societat Catalana de Cirurgia Plàstica Reparadora i Estètica a la Fundació Sanitària Mollet.

La tècnica, que s'utilitza en les reconstruccions mamàries amb greix i pell de l'abdomen –el mètode de referència en aquest tipus d'intervencions–, passa per incorporar un nou sistema d'anestèsia local i perquè les pacients es moguin abans, de manera que s'evita l'ingrés a la unitat de crítics i es disminueix el dolor i les nàusees de les pacients.

D'aquesta manera les pacients passen d'estar ingressades gairebé una setmana de mitjana a estar-se a l'hospital menys de quatre dies. "És un protocol senzill que comporta múltiples avantatges", assegura el doctor Víctor Cabrera, del servei de cirurgia plàstica reparadora i estètica de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i un dels autors de la investigació.

Un dels elements principals és la implantació d'un catèter d'anestèsic local a l'abdomen –la zona d'on s'extreu el greix i la pell que s'utilitza per a la reconstrucció mamària–, amb un aplicador continu de 48 hores. Segons el doctor Cabrera, "aquest tipus d'anestèsia disminueix el dolor postoperatori i permet que no s'hagin de subministrar derivats de la morfina, que sovint causen nàusees i vòmits, entre altres efectes".

L'altre aspecte fonamental de la tècnica és que les pacients es moguin abans. Fins ara, les dones que sortien d'una intervenció d'aquest tipus es quedaven al llit fins l'endemà. Amb el nou protocol comencen a asseure's el mateix dia que surten del quiròfan. "També se'ls comença a donar líquid i alimentació suau sis hores després de l'operació", afegeix Cabrera, que assegura que això "estimula la recuperació, perquè amb el protocol habitual estaven gairebé un dia sense menjar".

A banda de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, altres centres com l'Hospital de Mollet estan començant a utilitzar protocols semblants. Segons el doctor Onofre Sáez, del servei de cirurgia plàstica reparadora i estètica de la Fundació Sanitària Mollet, i organitzador de la jornada, és un "gran avenç" i seria convenient "estendre'n l'us", perquè s'escurça el temps de recuperació i es facilita el retorn a la vida laboral i quotidiana".

A banda de la reconstrucció mamària, la Jornada d'Hospitals de Catalunya ha abordat altres aspectes, com ara les anomalies vasculars, els tumors cutanis i orals o el tractament de cremades.

stats