Societat 19/03/2016

"Cap persona és il·legal" i "UErgonya", el clam de la manifestació contra el racisme

Amb els lemes "Prou racisme!" i "Refugees, welcome", la protesta critica l'acord de la UE amb Turquia

Ara
2 min
Milers de persones es manifesten a Barcelona contra el racisme

BarcelonaEls crits de "Cap persona és il·legal" i "UErgonya" s'han pogut sentir aquest dissabte als carrers de Barcelona, en la manifestació que han convocat més d'una trentena de federacions, sindicats i partits polítics amb els lemes "Prou racisme!" i "Refugees, welcome". La marxa, que ha començat a l'Estació de França i s'ha acabat a la platja de la Barceloneta, també s'ha convocat en protesta per la resposta que està donant la Unió Europea a la crisi de refugiats i l'acord assolit amb Turquia. En total hi han participat entre 15.000 persones, segons les entitats convocants, i 5.000, segons fonts de la Guàrdia Urbana.

La plataforma Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR), un dels organitzadors de la manifestació, ha subratllat que l'acord signat pels caps d'estat d'Europa "és il·legal" i "viola diferents lleis internacionals". En la mateixa línia, Stop Mare Mortum ha criticat que Europa "subcontracti" a Turquia la seva responsabilitat de garantir el respecte als drets humans. "Sembla clar que la UE està disposada a acabar amb tots els valors d'igualtat i solidaritat que diu que defensa", ha assenyalat l'organització en un comunicat. La manifestació també comptava amb el suport de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR) i SOS Racisme.

El portaveu d'UCFR, David Karaval, ha assenyalat que la manifestació té molt sentit "després de l'acord entre la Unió Europea i Turquia", i ha recalcat que es tracta d'un acte que també va a favor dels refugiats i contra la islamofòbia i el racisme institucional, segons recull l'agència Efe. La protesta se celebra en una quarantena de ciutats de tot Europa.

La manifestació ha comptat també amb una nodrida representació de polítics, que s'han agrupat darrere dels membres de la societat civil. Entre ells hi havia la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, els consellers Raül Romeva i Neus Munté, així com el diputat de Junts pel Sí Jordi Turull, els socialistes Jaume Collboni i Javi López, la dirigent d'ICV Marta Ribas i el diputat de Catalunya Sí que es Pot Lluís Rabell. Per part de l'Ajuntament de Barcelona hi han assistit Jaume Asens i Gala Pin.

Precisament ahir, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va fer explícita la voluntat del Govern d'acollir 4.500 refugiats. De fet, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha insistit aquest dissabte que la Generalitat vol gestionar directament l'arribada de refugiats i no dependre de les decisions del govern central, de manera que aposta per "tirar pel dret" en aquest assumpte i "passar de Madrid". En una entrevista amb Catalunya Ràdio recollida per l'agència Efe, Bassa ha assegurat que el Govern està estudiant "la manera de poder tirar pel camí del mig". "Pensem que, com que per l'Estatut d'Autonomia tenim l'article que ens permet fer acollida i integració, ho hem d'agafar per aquest costat i passar del que es decideixi a Madrid", ha afegit. En la mateixa línia, Munté ha titllat d'"absolutament penosa i lamentable" la reacció del govern espanyol després de conèixer la carta de Puigdemont.

stats