SANITAT
Societat 22/11/2011

Prova pionera de Salut per pagar els medicaments en funció dels resultats que tingui en els pacients

La conselleria de Boi Ruiz s'associa amb una farmacèutica per facilitar l'accés a un nou fàrmac per al càncer de pulmó. Si l'experiència de col·laboració público-privada és profitosa, Salut estendrà la fórmula a nous medicaments a partir del 2012

Ara
2 min

BarcelonaEl Govern s'ha marcat com a objectiu optimitzar al màxim els recursos sanitaris i la despesa en medicaments és en el punt de mira. El departament de Salut, l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i la biofarmacèutica AstraZeneca estan desenvolupant, de forma pionera a l'Estat, un programa pilot per facilitar l'accés a un nou fàrmac indicat per a un tipus molt específic de càncer de pulmó. Salut finançarà el medicament en funció dels resultats. L'acord de risc compartit –terme utilitzat per definir aquests programes d'accés a la innovació terapèutica– implica que es farà una anàlisi individualitzada dels resultats que aporti el fàrmac en cada pacient, fet que ha de permetre gestionar de manera més eficient els recursos disponibles.

Catalunya s'emmiralla d'aquesta manera amb altres sistemes nacionals de salut d'Europa que treballen en fórmules per garantir que els nous medicaments, que solen tenir un cost elevat, aportin beneficis significatius respecte als ja existents. El programa pilot durarà un any. Si l'experiència de l'acord de risc compartit és profitosa, Salut preveu estendre progressivament aquest model a partir del 2012. El Servei Català de la Salut (CatSalut) pretén aplicar un canvi d'orientació en la política farmacèutica. Aquesta nova forma de col·laboració público-privada –en que l'administració i les farmacèutiques s'associen per analitzar la millora clínica que es pot esperar d'un medicament– ha de conduir, segons Salut, cap a la sostenibilitat del sistema sanitari.

El càncer de pulmó és el tumor amb major mortalitat. El programa pilot es farà amb gefitinib –un fàrmac comercialitzat a l'Estat com a Iressa–, que ha demostrat una eficàcia superior en comparació amb els tractaments fins ara disponibles. Salut adverteix, però, que no tots els medicaments s'incorporaran al sistema públic a partir de la fórmula de l'acord de risc compartit. Només resulta adequada per a patologies greus i de baixa incidència, en què es pot identificar fàcilment el grup de pacients que se'n poden beneficiar.

stats