Societat 04/10/2021

El PSC marca distàncies amb el porta a porta a Barcelona

Els socialistes confirmen que el nou sistema de recollida haurà d'esperar abans d'aplicar-se al barri d'Horta

Ara
2 min
Un veí de Sant Andreu deixa les escombraries a la porta de casa

BarcelonaEl PSC ha marcat perfil propi amb el porta a porta i ha aprofitat un acte a Horta aquest dilluns per anunciar que, de moment, el polèmic sistema de recollida encara no es desplegarà en aquest barri. Les previsions inicials del govern municipal preveien que el porta a porta es desplegaria a Horta i Sant Antoni a finals de 2021, tot i això, els problemes que el nou sistema està provocant a Sant Andreu van fer que l'equip de Colau aixequés el peu de l'accelerador i anunciés que no tenia cap pressa per seguir estenent el canvi de recollida. En aquest context, el primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni (PSC), ha assegurat aquest matí que ha estat el seu partit qui ha decidit que el porta a porta no arribi a Horta abans que acabi l'any, segons ha recollit l'agència Europa Press. La mateixa agència de notícies assegura que la regidora d'Horta-Guinardó, la també socialista Rosa Alarcón, ha considerat que "no es donen les condicions" perquè el nou sistema de recollida s'estengui.

En una altra roda de premsa, hores més tard, el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia (Comuns), ha volgut treure ferro a l'anunci del PSC i ha defensat que el govern treballa "sense un calendari fix" per estendre el porta a porta. Badia ha recordat que ja havien dit que fins que no funcionés a Sant Andreu no farien el pròxim pas. La segona fase del porta a porta a Sant Andreu començarà a partir del 18 d'octubre i caldrà esperar setmanes per comprovar si funciona. Badia ha defensat que el govern està en "perfecta sintonia" i ha volgut demostrar unitat amb el PSC.

El nou sistema de recollida d'escombraries no és gens còmode i genera enormes dificultats a la ciutadania, ja que res és més fàcil que llançar les escombraries quan un vol al contenidor de davant de casa. Malgrat això, el sistema ha demostrat ser molt més eficient a l'hora de reciclar: la capital catalana portava anys estancada a l'entorn d'un 35% de recollida selectiva, i a Sant Andreu, gràcies al porta a porta, s'ha arribat ja al 73%. La Unió Europea demana que s'arribi al 60% de la recollida selectiva el 2030. És per aquest motiu que els Comuns fan una defensa aferrissada del porta a porta tot i l'oposició que està generant entre alguns ciutadans, que han iniciat una campanya de sabotatge al nou sistema i demanen fins i tot la dimissió de l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau.

stats