Colau manté el desplegament del porta a porta a Sant Andreu malgrat les polèmiques

ERC demana que no es posi en marxa la segona fase fins que la primera estigui consolidada i acusa el govern municipal de "menystenir" els veïns

4 min
Un veí de Sant Andreu deixant les escombraries en el primer dia del porta a porta.

BarcelonaEl desplegament del sistema de recollida d'escombraries porta a porta al barri de Sant Andreu de Barcelona no està sent plàcid, però el govern d'Ada Colau, que s'ha compromès a introduir-hi millores, no preveu canvis en el calendari: aquest dilluns ja ha començat la fase informativa perquè el 18 d'octubre, com estava previst, el porta a porta s'estengui a la part sud del barri i arribi a prop de 28.000 veïns. Una previsió que ERC, el grup majoritari de l'oposició, demana que no es compleixi. Els republicans insten el govern municipal a no fer un nou pas fins a tenir el primer consolidat i l'acusen de no haver fet bé les coses en la fase inicial. "El porta a porta no s'està fent bé", ha denunciat el cap de files d'ERC, Ernest Maragall, que ha demanat als de Colau que "rectifiquin" i els ha acusat d'estar "menystenint els veïns" volent mantenir la previsió de desplegament sense haver tingut prou "cura" dels detalls.

Denuncien que encara no s'han introduït els vehicles de recollida més silenciosos que s'havien anunciat –el soroll és una de les crítiques recurrents dels veïns de la zona– i que tampoc s'han solucionat de moment els problemes detectats en la recollida de residus tèxtils sanitaris, com els bolquers, que ara cal portar fins al camió itinerant que fa voltes pel barri i que es vol fer més senzill amb la instal·lació de bústies comunitàries que s'obrin amb un clauer identificador com els que ja tenen les finques amb més de 44 habitatges. Des del govern municipal, en canvi, mantenen que tot avança al ritme previst i que les millores estaran desplegades abans que es posi en marxa la fase dos. És a dir, abans del 18 d'octubre, que serà la segona prova de foc del porta a porta a la zona.

Les dues zones en què s'ha dividit el barri.

El nou sistema de recollida de bolquers funcionarà amb una bústia cada 200 metres i estarà disponible, segons la previsió, el 27 de setembre a la zona nord i ja funcionarà d'entrada en l'àmbit de la fase 2. El clauer per fer ús d'aquestes bústies es podrà recollir al punt informatiu de la plaça de les Palmeres. Pel que fa a les complicacions d'accessibilitat que suposa tenir els cubells de brossa a la vorera, fonts municipals exposen que un treball de camp va determinar que 124 de les 260 finques plurifamiliars tenien elements que calia corregir. En 61 dels casos, durant el juliol es va contactar amb les comunitats per informar-los dels nous punts d’aportació. En la resta de casos, on hi ha circumstàncies com carrers de voreres més estretes o de plataforma única, l’Institut de Persones amb Discapacitat està estudiant les propostes de solucions i el compromís és tenir solucions abans del 18 d'octubre.

Pel que fa a les queixes relacionades amb el soroll, des del govern municipal defensen que s'han modificat rutes de camions per evitar maniobres i la marxa enrere dels vehicles que activava l’avisador acústic. Queden, però, dos punts pendents de regular. S’ha fet un estudi sonomètric per conèixer els nivells sonors i ara s'està pendent de l’informe dels resultats. El nous menys sorollosos es preveu que estiguin disponibles per a la segona fase.

Horta i Sant Antoni

Fins ara el govern municipal –en aquest cas els comuns, que són els que han liderat l'ofensiva del porta a porta– s'havia obert a endarrerir el desplegament d'aquest sistema de recollida de brossa als barris d'Horta i Sant Antoni, que són els següents on està previst aplicar-lo –en teoria, durant aquest 2021– fins que el de Sant Andreu no anés rodat. El sistema ja s'havia provat, des del 2018, a la zona de Sarrià Vell i l'arribada a Sant Andreu era el gran salt d'escala, perquè Barcelona passarà a ser el municipi català on més veïns fan servir el porta a porta. El que no està previst és fer una pausa en el calendari entre la fase 1 i la fase 2 d'aquesta àmbit pilot: el 18 d'octubre el porta a porta funcionarà també a la zona sud. Una realitat que l'associació veïnal Sant Andreu Sud veu com una amenaça. Consideren que la prova ha "fracassat" i demanen aturar-se i fer una "reflexió profunda".

Una diagnosi que no comparteix l'Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar. El seu president, Santi Serra, defensa que ara toca anar endavant i aplicar les millores acordades en la comissió de seguiment: "Res de frenar, continuar i millorar". Assegura que les bones dades de recollida selectiva que s'han aconseguit a Sant Andreu amb la primera fase, on s'ha superat el 75% de reciclatge –al conjunt de la ciutat la mitjana se situa per sota del 40%–, avalen el sistema i que s'està utilitzant el porta a porta com a "arma política" contra els comuns.

El que comença ara és la fase informativa de com funciona el sistema porta a porta per a tots aquells veïns que a partir de mitjans d'octubre s'hauran d'acostumar a saber quin dia han de baixar al carrer cada tipus de brossa, i també una campanya per informar els veïns que van fer de conillets d'índies de les millores que s'han d'introduir ara en el sistema.

stats