Societat 04/02/2021

El PSOE i Podem avancen en la recentralització dels bombers catalans

El Congrés rebutja una esmena a la totalitat de JxCat, amb el suport d'ERC, la CUP, el PNB i EH Bildu, per evitar tocar la legislació catalana

3 min
Bombers catalans organitzant el material.

MadridEl Congrés ha fet aquest dijous un pas més per impulsar un marc comú per als cossos de bombers de tot l'Estat, cosa que per als partits independentistes catalans, així com pel PNB i EH Bildu, suposa una recentralització de competències. Tal com ja va passar al novembre, durant el debat de presa en consideració de la llei, Junts per Catalunya, ERC, la CUP i els partits bascos s'han quedat sols a la cambra –amb només 35 vots– defensant que la norma, impulsada paradoxalment per Unides Podem, no toqui les competències autonòmiques. En concret, el Congrés ha rebutjat una esmena a la totalitat de JxCat que incloïa una única disposició final al text perquè "les comunitats que disposin de la seva pròpia legislació quedin exemptes de l'aplicació de la llei". Tota la resta de partits –també la triple dreta– hi han votat a favor, excepte una abstenció del BNG.

Es tracta d'una reforma que ha generat el rebuig no només de l'independentisme, sinó també de sindicats de bombers. Mentre que el partit lila justifica que l'única cosa que busca és posar fi a la "precarització" dels treballadors per evitar-ne la privatització i l'externalització, així com millorar la "coordinació" entre cossos, des de l'independentisme consideren que es tracta d'un "pedaç" per arreglar el "caos que [els partits espanyols] tenen organitzat en diferents parts de l'Estat perquè els respectius governs no han fet la feina", en paraules de la diputada republicana Pilar Vallugera.

"La llei que tramiten es carrega el model català, les competències de Catalunya i els bombers voluntaris de Catalunya", ha assenyalat al seu torn la diputada de JxCat Míriam Nogueras, que ha defensat l'esmena a la totalitat sabent que tant el PSOE com Unides Podem hi votarien en contra. En concret, la proposició de llei de coordinació dels serveis de prevenció, extinció d'incendis i salvament en el marc del Sistema Nacional de Protecció Civil regula la figura d'aquests serveis, que els considera agents de l'autoritat, crea una direcció general de Bombers dependent del ministeri de l'Interior per coordinar els bombers de tot el territori estatal i deixa en mans de l'Estat dirigir l'emplaçament dels parcs, entre més coses.

Una moció del Parlament contra el "desmantellament del model català"

Arran de la polèmica suscitada ja a finals de l'any passat per la proposta de Podem, el Parlament va aprovar una moció el 5 de novembre amb el suport de Junts per Catalunya, ERC, la CUP i també els comuns per condemnar "qualsevol intent de desmantellament del model català de prevenció i extinció d'incendis i salvaments". Tant Nogueras com Vallugera han retret al partit lila que rebutgi ara l'esmena després que els comuns es comprometessin a evitar la invasió de competències.

Segons els dos partits de govern a l'Estat, avui no era el moment per debatre modificacions "parcials" a la norma i han censurat que JxCat presentés l'esmena per fer-la coincidir, segons el seu parer, en plena campanya a Catalunya. Segons el portaveu de Podem, Rafa Mayora, es tracta d'un "exercici de filibusterisme" i, igual que la tardor passada, ha defensat que era una proposició de llei per "defensar els drets dels treballadors en lluita". De fet, ha assegurat que tant CCOO com UGT i CATAC no estaven d'acord amb l'esmena a la totalitat, però sí que ha admès que caldrà obrir un període de consultes per "millorar" la norma. Des del PSOE, el diputat José Luis Aceves ha assegurat que tan sols complien el que "diu la Constitució", mentre que el diputat del PNB Mikel Legarda els ha advertit que la Protecció Civil estava en mans de les comunitats i el que feien és inconstitucional, segons el seu parer.

stats