Societat 18/05/2021

El PSOE entorpeix el primer pas per tramitar ja la llei trans al Congrés

El govern de coalició es torna a dividir: els socialistes s'abstenen mentre que Podem dona suport al text del ministeri d'Igualtat

Antònia Crespí i Mariona Ferrer
4 min
Protestes a les portes del Congrés durant el debat per la tramitació de la llei trans

Barcelona / MadridEl PSOE s'absté en la votació sobre l'admissió a tràmit de la llei trans que s'ha debatut aquest dimarts al Congrés i impedeix que el projecte avanci. Els socialistes van assegurar ahir dilluns que volien aplanar el camí perquè la norma impulsada es registrés amb èxit, i això va fer pensar que hi votarien a favor, davant del vot contrari del PP i Vox, que sumen 143 escons. Però a última hora han matisat el sentit de la votació. "Som responsables del nostre vot i no de la resta", ha assegurat el secretari general del PSOE a la cambra baixa, Rafael Simancas. Cs i el PNB també hi han votat a favor, però l'abstenció dels 120 diputats socialistes ha fet inviable que tiri endavant.

La proposta de llei va ser registrada per ERC, Junts i altres grups parlamentaris davant el reiterat bloqueig del PSOE al mateix document impulsat pels seus socis de govern des del ministeri d'Igualtat, en mans d'Irene Montero. Es tracta d'un document calcat al d'Unides Podem i que pretén reconèixer el dret a l'autodeterminació de gènere, de manera que permetria el canvi de sexe al registre sense necessitat d'informes mèdics o psicològics que acreditin disfòria de gènere. La vicepresidenta, Carmen Calvo, ja havia afirmat que posava "en perill" la identitat de la resta de ciutadans, unes declaracions que va contestar, des de dins de les files socialistes, l'ara exdiputada de l'Assemblea de Madrid Carla Antonelli.

L'argument que donen des del PSOE per justificar l'abstenció és que, per experiències passades amb la tramitació d'altres lleis socials, cal blindar el text abans de portar-lo al Congrés per evitar que després sigui tombat pel Tribunal Constitucional. "El govern treballa amb la seva pròpia legislació per atendre específicament el grup trans, i el nostre grup no s'oposarà que es tramiti també aquesta altra proposta", assegura Simancas, que reivindica continuar la via impulsada des de l'executiu de coalició amb la norma original presentada pel ministeri d'Igualtat. Aquell text continua encallat i ni tan sols ha pogut arribar al consell de ministres pels reiterats problemes que hi veien els mateixos socialistes. Així i tot, Simancas ha volgut recordar que "ningú ha fet més pel col·lectiu LGTBI d'aquest país que el PSOE".

Per contra, grups com Més País i ERC, impulsors del text que avui es vota, demanen que malgrat els problemes legals que hi veu el PSOE el text es registri i després ja s'hi faran les correccions necessàries a la cambra baixa. Però al PSOE no ho veuen adequat. "La iniciativa que avui debatem presenta deficiències, i fins i tot la via d’esmenes no seria suficient per solucionar-les, no ens agrada com està plantejada la llei", ha dit la diputada socialista Susana Ros durant la seva intervenció.

Tot i que al principi de la sessió els republicans han volgut suavitzar el to amb el PSOE i han insistit que no era la seva intenció fer aquesta proposició de llei, sinó que esperaven que l'autodeterminació de gènere es reconegués a través del projecte de llei de l’executiu, la diputada d'ERC Pilar Vallugera ha recordat a les bancades dels socialistes i dels populars que ja han votat a favor d'altres lleis semblants a la d'aquest dimarts.

El portaveu de Més País, Íñigo Errejón, ha estat més directe i s'ha dirigit al PSOE demanant-li un pas endavant: "No ho bloquegin, no es posin de perfil". Els socialistes s'han escudat en el fet que molts dels avenços socials a l'Estat porten el seu segell i Errejón ho ha utilitzat per recalcar la seva responsabilitat en la votació. La diputada de la CUP, Mireia Vehí, ho ha resumit de manera molt simple quan ha pujat al faristol: "Avui l’abstenció és votar no, és anar amb les persones que consideren que les persones trans estan malaltes, és anar amb el PP i Vox".

La crispació a la cambra ha esclatat en el mateix moment en què la diputada de Vox Lourdes Méndez Monasterio ha tractat les persones trans de malaltes, insistint en la disfòria de gènere. La norma, precisament, pretén evitar que ser trans es pugui considerar una patologia. L'extrema dreta no ha desaprofitat l'ocasió per enverinar el debat i arrossegar el PP encara més cap al seu terreny. Méndez Monasterio s'ha dirigit a la bancada popular retraient-los haver votat a favor de lleis semblants en altres comunitats i els ha exigit que si votaven en contra de la llei trans al Congrés també s'haurien de desdir de les altres normes aprovades amb el seu suport. El PP no s'ha quedat enrere i durant el seu torn ha refermat que votarà en contra de la norma per la "falta de garanties i seguretat jurídica".

Tensió entre socis

La llei trans ha sigut un dels principals punts calents en el si del govern de coalició a Espanya entre el PSOE i Unides Podem. Mentre que el ministeri d'Irene Montero defensava la tramitació del text perquè es reconegui el dret a l'autodeterminació de gènere, des de dins del PSOE alguns sectors hi arrufaven el nas. En especial Calvo, que ha sigut una de les figures més bel·ligerants amb la proposició. La votació d'aquest dimarts i l'impediment del PSOE perquè el text prosperi fan que les tensions dins l'executiu espanyol es revifin malgrat els intents de la vicepresidenta, Yolanda Díaz, per refer els ponts entre els dos grups. El distanciament entre socis s'ha fet palès en el mateix moment en què Montero ha intervingut al final del debat per disculpar-se amb el col·lectiu trans perquè no hagi tirat endavant la norma i ha refermat el "compromís" per aprovar el dret a l’autodeterminació de gènere i recuperar el consens que ja hi havia el 2019.

L'enfrontament que s'ha viscut al Congrés es deu a una de les grans discussions dins el moviment feminista i que també s'ha materialitzat a l'exterior de l'edifici. Grups feministes contraris al dret a l'autodeterminació de gènere es manifestaven a pocs metres d'una pancarta del grup trànsfob HazteOír, assegurant que la norma suposava esborrar les dones. "Les dones no tenim penis", "Ser dona no és un sentiment" i "Cap home al nostre vestidor" eren alguns dels lemes que cridaven les manifestants. Mentrestant, rere un cordó policial hi havia familiars de persones trans i activistes reivindicant l'aprovació del dret a l'autodeterminació de gènere.

stats