El PSOE impedeix que el Congrés tramiti la llei d'habitatge de les entitats

Unides Podem retira la firma a la normativa per suavitzar el xoc amb els socialistes, però vota a favor del text

2 min
Vista aèria de Barcelona

MadridEl PSOE i Unides Podem van arribar a un acord fa dos mesos per tirar endavant una nova llei d'habitatge estatal que proposava mesures per controlar el preu dels lloguers. A les organitzacions socials que defensen el dret a l'habitatge, però, els sembla insuficient, i per això el pacte dels dos socis de govern no va fer que retiressin el text que entitats com la PAH havien promogut en paral·lel i que uns dies abans havien registrat al Congrés Unides Podem, ERC, la CUP i EH Bildu, entre d'altres. És aquesta proposició de llei la que s'ha debatut aquest dimarts al ple de la cambra baixa. Els vots del PSOE, però, han impedit que tirés endavant la seva presa en consideració, el pas previ a l'inici de la seva tramitació. "Xoca frontalment amb l'avantprojecte del govern i les competències de les comunitats autònomes", ha justificat el portaveu del PSOE, Héctor Gómez, en roda de premsa prèvia a l'inici del debat.

Les entitats proposaven al text una regulació del preu dels lloguers més ambiciosa que el text aprovat pel consell de ministres. Entre les mesures per les quals apostaven hi havia sancions de fins a 900.000 euros per no aplicar en els contractes de lloguer de zones tensionades els límits en el preu que s'establissin. En canvi, la llei pactada entre el PSOE i Unides Podem no concreta cap mesura en aquest sentit. Estableix l'obligatorietat dels grans tenidors a congelar els preus del lloguer en zones tensionades que vagi en relació amb l'índex de referència de preus. Precisament, aquest índex és una de les qüestions que quedaven poc definides en la nova normativa –s'hauria de negociar en els divuit mesos posteriors a l'aprovació de la llei–. "Reduir el termini per fer l'índex de preus seria una bona idea", ha admès el portaveu d'Unides Podem, Pablo Echenique, en roda de premsa aquest matí.

Precisament el partit lila era un dels signants de la iniciativa promoguda per les entitats socials, però a última hora ha retirat la firma del document per evitar un nou xoc amb el seu soci de govern, el PSOE. La nova normativa estatal encara ha de començar el seu tràmit parlamentari al Congrés i la maniobra de Podem es llegeix com una manera de facilitar la negociació durant tot aquest procés, on els grups poden presentar esmenes. Els liles han acabat votant a favor del text de les entitats, però això no ha servit perquè s'estalviessin les crítiques d'alguns dels grups que també havien registrat el text.

"Aquesta proposició de llei la vam presentar uns quants grups. Un d'ells s'ha despenjat avui de la firma. Pregunto al govern: ¿estan d'acord amb plantejaments econòmics i socials que impliquen parar desnonaments immediatament? [...] Doncs haurien de votar que sí", ha retret la diputada d'ERC Pilar Vallugera, dirigint-se als liles però també als socialistes. Malgrat retirar la seva signatura, la diputada d'Unides Podem Pilar Garrido ha defensat les propostes que incloïa el text de les entitats. "El meu grup pren bona nota de totes les propostes. Estic segura que milloraran el projecte de llei d'habitatge", ha dit en referència a la normativa pactada amb el PSOE.

stats