Societat 08/06/2011

Puig: "Hem après la lliçó; no vam valorar prou bé que elements radicals s'aprofitarien del moviment"

El conseller d'Interior admet que no va valorar bé el "nivell d'agressivitat" dels indignats a la plaça de Catalunya. Felip Puig compareix al Parlament per justificar les càrregues dels Mossos en l'intent de desallotjament

Marta Català
3 min

BarcelonaEl conseller d'Interior, Felip Puig, ha justificat les càrregues dels Mossos d'Esquadra als acampats de plaça de Catalunya per l'actitud "violenta" d'alguns dels acampats. Puig ha assumit tota la responsabilitat de l'operació davant la comissió d'Interior del Parlament i ha admès que no va valorar "el nivell d'agressivitat dels concentrats". "Hem après la lliçó –ha dit–. No vam valorar prou bé que elements radicals s'aprofitarien del moviment de protesta". I ha afegit: "No vull, ni puc debatre totes les imatges que s'han difós".

Felip Puig ha admès errors en el dispositiu policial i un d'ells és no haver previst “l'agressivitat dels violents”. En l'informe que va encarregar després de la càrrega policial del passat 27 de maig, el conseller d'Interior fa constar que no van preveure l'arribada de moltes persones “violentes” a la plaça mentre els equips de neteja treien els ordinadors i altres estris de la plaça Catalunya, segons han informat fonts del departament.

El conseller culpa "els violents" de tot el que va passar, per bé que reconeix que "és clar que l'operació no va sortir bé". Puig ha advertit que la setmana vinent "viurem moments complicats", en referència a l'anunci dels 'indignats' d'acampar davant el Parlament.

Amb tot, el titular d'Interior ha assegurat que s'han "dit mentides i coses que res tenen a veure amb la realitat" respecte l'operació, com per exemple que es digués a les xarxes socials que els Mossos "havien agredit un jove en cadira de rodes".

Puig ha dit que les acampades "són legítimes" i que els Mossos no van intervenir fins el dia 27 "perquè no van veure cap risc". Quant a l'hora de la intervenció (a les 7 del matí del dia 27 de maig), ha admès: "No va ser la idònia, però vam pensar que no volíem fer-ho en nocturnitat per evitar reaccions d'histèria".

El conseller d'Interior ha dit que l'últim informe xifra en 850 els indignitats acampats a tota Catalunya

També ha afirmat que es van posar en contacte amb l'alcalde de Barcelona per plantificar el nivell de l'operatiu: "Retirar estris" que podrien ser perillosos. Un operatiu amb una doble perspectiva: "Garantir l'ordre públic i garantir la seguretat ciutadana".

El conseller ha acabat la seva compareixença dient que ell assumeix "responsabilitats" però que va ser "el director general" dels Mossos qui va dissenyar el dispositiu.

p { margin-bottom: 0.21cm; }

121 ferits, en l'operació més polèmica del nou conseller

El conseller ha comparegut davant la comissió d'Interior del Parlament per donar explicacions sobre el polèmic operatiu policial del passat 27 de maig a la plaça de Catalunya de Barcelona, on hi havia una concentració dels 'indignats', que va acabar amb 121 ferits, 84 manifestants i 37 mossos d'esquadra. El mateix dia també es va actuar a la plaça de Ricard Vinyes de Lleida, i també en parlarà. Comencen els grups parlamentaris

En l'últim Ple del Parlament, Puig va assegurar que s'estava fent una "revisió crítica" de tot l'operatiu, ja sigui l'hora en què es va efectuar, la planificació, la coordinació entre cossos policials o el número d'efectius. Aleshores, Puig ja va garantir que donaria "detalls concrets" que en els últims dies s'han anat analitzant internament.

Puig ha defensat en diverses ocasions que en cap moment es va plantejar un desallotjament, sinó que l'objectiu era fer una neteja de la plaça i "prevenir els riscos" que hi podia haver davant la celebració que tindria lloc al dia següent per la celebració de la victòria del Barça a la Champions, retirant de la plaça objectes perillosos. A més, també ha defensat que no va ser la policia qui va fer el primer pas, sinó que entre els acampats hi havia 'indignats' disposats a fer ús de la violència.

stats