SOCIETAT
Societat 10/04/2012

Felip Puig diu que els violents són "joves que han crescut sense que els faltés res"

El conseller d'Interior no descarta utilitzar efectius de la Guàrdia Civil o la policia espanyola "sota comandament de la Generalitat" en futurs incidents com els del 29-M

Acn
2 min

BarcelonaEl conseller d'Interior, Felip Puig, ha afirmat que els violents que protagonitzen aldarulls bàsicament a Barcelona "no són desnonats, no són pares de família sense ingressos ni aturats de llarga durada", sinó "sobretot alguns joves que han crescut sense que els faltés res", que "creuen que han de seguir rebent dels altres tot el que volen i que l'Estat té l'obligació de mantenir-los sense cap esforç per part seva". Per Puig, "els violents insulten la gent que les passa magres quan fan veure que són com ells". Des del Parlament, Puig no ha descartat en un futur recórrer a efectius de la Guàrdia Civil o la policia espanyola "en alguns moments" i "sota comandament de la Generalitat" davant d'incidents com els del 29-M.

En dues respostes parlamentàries, una per part de CiU i una altra per part del PPC, Puig ha fet referència als aldarulls que es van produir el 29-M durant la jornada de vaga general, els quals van acabar amb 79 detinguts, i ha reiterat algunes mesures que ha anunciat per "donar una visió més integrada al fenomen de la violència urbana", com ara reformes legals o més recursos per a la policia.

Puig també ha reiterat la seva aposta per iniciar un "debat social, polític i institucional" i, en aquest sentit, ha aportat "modestament" una primera reflexió: "S'ha de començar a dir que els violents no són els desnonats, no són els pares de família, no són aturats de llarga durada. Són normalment i sobretot alguns joves que han crescut sense que els faltés res, que creuen que han de seguir rebent dels altres tot el que volen i que l'Estat té l'obligació de mantenir-los sense cap esforç per part seva". En aquest sentit, el conseller considera que "els violents insulten la gent que les passa magres quan fan veure que són com ells".

Amb la seva pregunta al conseller, el diputat del PPC, Pere Calbó, ha denunciat que Barcelona és "una barra lliure per als delinqüents" i ha reclamat a Puig "menys anuncis i més eficàcia en la resposta". Calbó ha demanat a Puig que "col·labori amb tothom", tant amb les policies locals com amb el ministeri de l'Interior. "No permeti que la seva ideologia sobiranista exclogui alguns mecanismes de col·laboració amb tots els cossos policials", ha dit, perquè "els ciutadans de Catalunya no entendrien que no s'hagin posat en funcionament tots els recursos possibles per evitar aquestes destrosses".

Responent a la pregunta del PPC, Puig ha reiterat que, "en ocasions posteriors", no descarta que "en alguns moments i sota el comandament de la Generalitat es puguin utilitzar efectius de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional si el ministeri els posa a disposició". En cas que això es produís, ha remarcat el conseller, seria "respectant l'àmbit competencial en seguretat ciutadana i ordre públic per part de la Generalitat".

Puig ha defensat la "gran feina" dels diferents cossos policials "malgrat les crues imatges de caos al centre de la ciutat" que, ha assegurat, no són "gaire diferents" de les viscudes en altres indrets del món. En resposta a Calbó, el conseller ha assegurat que, si hi va haver 79 detencions, és perquè alguns "anuncis fets fa uns mesos" ja estan "operatius", i ha qualificat el dispositiu policial de "raonablement correcte".

stats