Infrastructures
Societat 24/11/2021

Puigneró inaugura el túnel de Tresponts, que evita un dels trams més perillosos de la C-14

Els 1.200 metres de via soterrada s'obriran al trànsit en qüestió de dies

Francesc Alguacil
2 min
Imatge del nou túnel de Tresponts

Organyà“Ja el tenim aquí!”, ha exclamat aquest dimecres el vicepresident de la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, durant el discurs inaugural d’una de les obres –ha dit– “més importants que ha fet el Govern en els darrers anys”, el túnel de Tresponts, a l'Alt Urgell. Els alcaldes d’Organyà i de Fígols, representants del Consell Comarcal, diputats i exdiputats, l’exconseller que va impulsar el projecte, Josep Rull i, en representació d’Andorra, el ministre de Territori, Víctor Filloy, han participat en l’acte d’inauguració de la via soterrada que ha de permetre dotar de més seguretat un dels trams més perillosos, pels esllavissaments, de la C-14.

L’obertura al trànsit del túnel, però, serà “en els pròxims dies, segurament la setmana vinent”, ha dit Puigneró. El túnel de Tresponts ha estat excavat en el massís calcari del congost que du el mateix nom. Té una longitud de 1.200 metres, tot i que també s’han adequat els trams de carretera que hi ha a cadascuna de les dues boques, de manera que l'obra total és de tres quilòmetres. Està dotat de les condicions de seguretat que exigeixen les directives europees: galeries d’evacuació cada 250 metres i sistemes de ventilació i il·luminació. Queda per solucionar en els pròxims dies que el centre de control de carreteres de Vic acabi d’integrar els protocols de seguretat de la infraestructura.

Els alcaldes de les viles per on transcorre la infraestructura, tant el de Fígols i Alinyà, Jordi Sala, com el d’Organyà, Celestino Vilà, han destacat la seguretat que guanyen els veïns que travessen el congost cada dia. “Som molts els de l’Alt Urgell sud que hem d’anar a la Seu, i esperem que a partir d’ara puguem perdre la por als rocs”, ha dit Sala. Les esllavissades han marcat el dia a dia de l’estret i sinuós tram de la C-14 que transcorre pel congost.

Puigneró s'ha pronunciat en la mateixa línia que els alcaldes del territori. “Avui millorem la seguretat dels veïns i veïnes de la comarca i creem noves oportunitats per a l’Alt Urgell”, ha dit, i ha recordat que el Govern ha invertit 35 milions d’euros en una infraestructura “curta però molt important per a la seguretat”. Ha afegit que la C-14 “és un d’aquests eixos vertebradors del país, connecta el nord amb el sud i ens ajuda a visualitzar aquella Catalunya que no vol que passi tot per Barcelona”.

“Em causa una satisfacció total i absoluta, tot i que es podria haver inaugurat abans”, ha valorat Pepa Reig, veïna d’Organyà i alma mater de la plataforma veïnal pel túnel de Tresponts, present també a l’acte d’inauguració. Ella representa l’entitat, formada per una vintena de persones, que des del 2009 ha batallat perquè la infraestructura tirés endavant. “Hem tingut molta perseverança perquè això fos una realitat i, si no hagués estat per nosaltres, avui aquest túnel encara estaria per fer”, ha explicat.

stats