Societat 05/06/2016

Multitudinària manifestació en defensa de l'Ebre a Barcelona

Unes 15.000 persones, segons l'Ajuntament, participen en el clam contra el pla hidrològic del govern espanyol

Núria Martínez
3 min
La manifestació contra el pla de l'Ebre, a Barcelona

BarcelonaMilers de persones –unes 15.000, segons l'Ajuntament de Barcelona– han recorregut el centre de la ciutat en defensa de l'Ebre i del seu Delta. Ha estat una marxa reivindicativa perquè el govern espanyol faci marxa enrere en el pla hidrològic, aprovat per l'executiu en funcions de Mariano Rajoy.

Hi han participat més de 60 entitats i organitzacions no governamentals, moviments socials i ambientalistes, així com molts partits polítics i sindicats. 'L'Ebre sense cabals és la mort del Delta', deia el lema de la capçalera, que ha recorregut des de la plaça Universitat fins a la de la Catedral.

L'ambient, festiu i familiar, ha imperat entre els manifestants, molts d'ells vinguts des de les Terres de l'Ebre en autobusos, però també representants d'altres punts del país. El clam unitari ha estat perquè la Comissió Europea faci fer marxa enrere a l'executiu espanyol.

Manifestació en defensa de l'Ebre a Barcelona, a prop del mercat de Santa Caterina
Participants en la manifestació en defensa de l'Ebre, ballant una jota

Amb samarretes blaves, els manifestants han omplert els carrers cridant consignes com "Lo riu és vida". Alguns d'ells ho han aprofitat per reivindicar també la independència de Catalunya.

Una hora després d'haver començat, la marxa ha arribat a la Plaça de la Catedral. El grup Pepet i Marieta estan amenitzant la concentració, que s'està fent amb una temperatura de ple estiu. Els manifestants no es cansen de reivindicar "Ni un pam de terra, ni una gota d'aigua".

El portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Manolo Tomás, ha anunciat que denunciaran el pla a la Comissió Europea i ha afegit que la manifestació d'aquest diumenge és la "targeta de presentació". "Els obligarem a fer el ridícul", ha insistit.

Manifestació en defensa de l'Ebre a Barcelona, amb gegants inclosos

"Sabem que tenim molta gent darrere de tot el país. Per això i perquè tenim la raó, guanyarem", ha assegurat Matilde Font en el seu parlament, en què ha agraït el tracte que han rebut de l'Ajuntament de Barcelona per facilitar la marxa.

En la mateixa línia, Laia Fontanet, de Jóvens de les Terres de l'Ebre, ha celebrat el suport de "tots els Països Catalans" i ha denunciat els poders fàctics que actuen com si estiguéssim en ple Franquisme". "Això ho hem viscut a Tortosa amb el monument franquista", ha lamentat Fontanet, que ha rebut els aplaudiments dels manifestants.

“L’única cosa bona que tenim al Delta és l’aigua dolça”

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, que han participat en la reivindicació, han pujat a l'escenari per donar suport als assistents. També ha assistit a la manifestació la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i les diputades de la CUP Anna Gabriel i Eulàlia Reguant.

També hi havia els candidats a les eleccions espanyoles de Democràcia i Llibertat i ERC, Francesc Homs i Gabriel Rufián, i s'hi ha pogut veure l'exdiputat de la CUP David Fernández.

El pla hidrològic, de fet, preveu construir 50 nous embassaments al curs del riu i posar en marxa 450.000 noves hectàrees de regadiu aigües amunt, i planteja per al tram final de l'Ebre un cabal ecològic anual de 3.000 hectòmetres cúbics. Aquesta quantitat és insuficient, segons els detractors, per garantir la pervivència física del Delta, un ecosistema fràgil que ja pateix una regressió accentuada pels efectes del canvi climàtic.

Aquesta és la segona gran mobilització contra el pla després de la gran manifestació d'Amposta el 7 de febrer.

stats