Societat 02/11/2016

Una quarantena d'interns del CIE de Barcelona s'amotinen per intentar fugir

Han provat de forçar una porta de seguretat, però no se n'han sortit, segons fonts policials

Enric Borràs / Acn
3 min
El centre d'internament de immigrants (CIE) de la zona franca de Barcelona.  FRANCESC MELCION / DIARI ARA

BarcelonaEntre 35 i 40 interns del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona s'han amotinat per intentar-ne fugir aquest vespre cap a les 20.30 h, segons han reconegut a l'ARA fonts de la Policia Nacional espanyola. De cop i volta, i de manera coordinada, han assaltat una porta de seguretat de la zona de la cuina, just després de sopar, però no se n'han sortit.

Segons la Policia Nacional l'intent de fuga ha durat tan sols entre 10 i 15 minuts, i "no ha estat cap motí", perquè no hi ha arribat a haver un enfrontament físic, tot i que sí que s'han causat desperfectes a la porta. Mantenen que quan els interns revoltats han vist que s'hi acostaven els agents de la unitat d'intervenció policial han desistit i han aturat la revolta. Segons les mateixes fonts, després s'ha recuperat la calma, però al cap d'una estona una setantena d'interns han sortit al pati del centre i s'han negat a tornar a les habitacions.

Moments de tensió

Els immigrants han col·locat taules i cadires i les han utilitzat com a barricada al pati. Segons fonts de la Policia espanyola, han trencat una gran porta de vidre i han agafat trossos de materials per "utilitzar-los com a armes". S'ha viscut algun moment de tensió entre policies, antidisturbis i interns. El director del CIE ha negociat amb els amotinats i, segons fonts policials, poc després de les 23.30 h els interns han donat per finalitzada la protesta i, després de ser escorcollats, han pujat a les seves habitacions.

Altres fonts asseguren que només una part dels immigrants ha desistit i que prop d’una quarantena encara es mantenen al pati del CIE de la Zona Franca i demanen la seva immediata posada en llibertat.

Pocs minuts després de la mitjanit tres furgonetes antiavalots de la Policia espanyola i un altre vehicle han abandonat el centre. Cap a les 00.30 h, una trentena de persones s'han concentrat davant el CIE per protestar contra aquests centres. De seguida alguns s'han posat a picar amb les mans, pedres o cassoles elements metàl·lics, com senyals de trànsit, per fer més sorollosa la protesta i intentar traslladar, des de l'exterior, el seu suport als interns. També s'han llançat alguns petards cap a l'interior del centre.

Una desena de persones, a la reixa

La protesta no ha cessat i un vehicle dels Mossos d'Esquadra s'ha presentat al centre per controlar la situació. Després, una desena de persones s'han apropat fins a la reixa de l'entrada i l'han començat a picar amb força i a intentar arrencar-la. Una part de la reixa ha quedat penjant.

La tensió en augment ha obligat una desena d'antiavalots de la Policia espanyola a situar-se a l'entrada, just darrere la reixa, fins que el grup que picava a la porta ha reculat. Després ha arribat una furgoneta de l'ARRO dels Mossos d'Esquadra, que ha custodiat l'entrada.

Tanquem els CIEs no es refia de la versió oficial

Dos membres de la Plataforma Tanquem els CIEs han intentat negociar amb la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra entrar per comprovar l'estat dels interns i que no hi havia hagut cap càrrega a canvi de retirar la protesta. També han demanat parlar amb el director del CIE. "Sembla que la cassolada ha contagiat els interns, que han agafat força per continuar la protesta. Com que aquesta situació s'allarga i no volem problemes, hem proposat a la gent que està fora amb nosaltres aquesta idea", ha assenyalat Xavier Cambra, de la plataforma. Tot i l'intent de negociació, la Policia els ha negat l'entrada i reunir-se amb el director.

Victoria, també de Tanquem els CIEs, ha explicat que no es refien de la "versió oficial" de la Policia espanyola, segons la qual el motí s'ha acabat. "Sabem que n'hi ha uns quants que resisteixen a la biblioteca", ha afirmat Cambra, que ha estat identificat per la Policia juntament amb Victoria. La Policia espanyola ha assegurat que tots els interns ja es troben a les seves habitacions i que no s'havia produït cap càrrega.

Davant la negativa, la protesta s'ha allargat fins prop de les 03.00 h, quan les persones concentrades han marxat. Aquest dimecres, la plataforma Tanquem els CIEs intentarà entrar al centre durant l'horari de visita per tenir informació de primera mà de què ha passat aquesta nit.

Vaga de fam

La setmana passada una setantena d'interns van fer una vaga de fam per demanar l'alliberament, i alguns van acabar expulsats tan sols 24 hores després. La setmana anterior ja hi havia hagut alguns avalots al centre, segons fonts policials, quan alguns interns van intentar animar altres interns a amotinar-se per escapar-se del CIE. La majoria dels implicats en aquests tres incidents que han succeït en tres setmanes consecutives són d'origen algerià.

stats