El 37% dels jutges catalans secunden la segona vaga en mig any que obliga a suspendre mig miler de tràmits

El col·lectiu critica l’elecció de Marchena al capdavant del Suprem

“Una vegada més, sense cap tipus de respecte cap al poder judicial ni cap al legislatiu, s’anuncia un acord entre partits polítics sobre el pròxim president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial”, deia la jutge degana de Barcelona, Mercè Caso, tot just començar la lectura del manifest comú entre els jutges i els fiscals que han fet vaga aquest dilluns. Segons les dades provisionals, un 37% dels 810 jutges que hi ha Catalunya han secundat l’aturada, tot i que el percentatge és superior si es té en compte que, del total de la plantilla judicial, els jutges en actiu cridats a la mobilització –que no estan de baixa o de vacances o permisos– són 700. Les associacions de fiscals parlen d’un seguiment majoritari tot i que no ofereixen dades. 

Acabar amb la politització del poder judicial i establir que els jutges tinguin més pes a l’hora de triar els vocals i el president del Consell General del Poder Judicial és una de les reivindicacions dels jutges, juntament amb altres reclamacions d’àmbit laboral i salarial. Aquesta és la segona vegada en sis mesos que magistrats i fiscals aturen l’activitat. La primera mobilització conjunta dels dos col·lectius va ser al maig, si bé el seguiment va ser llavors superior, pròxim al 60%. 

Els presidents dels Tribunals Superiors de Justícia de tot l’Estat han secundat els arguments de la protesta i han signat un manifest conjunt tot i que la seva posició institucional els ha impedit sumar-se a l’aturada. 

Mig miler d'actuacions suspeses

La vaga ha obligat a suspendre alguns judicis, sobretot de l’àrea civil, que, segons el recompte del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ha sigut la més afectada. L'aturada ha provocat que se suspenguessin 100 judicis penals i 66 de socials a tota Catalunya, 170 assenyalaments a la jurisdicció civil, 150 diligències d'instrucció i 65 actuacions al registre civil.

Tot i així el moviment de ciutadans a la majoria de jutjats i seus judicials catalanes ha sigut l’habitual, especialment a la demarcació de Barcelona, on l’aturada s’ha notat poc.  

Més continguts de