HABITATGE
Societat 01/10/2019

Els quatre desnonaments de la Manuela

Fa anys que denuncia que pateix assetjament immobiliari. Aquesta setmana s’enfronta al seu quart desnonament

Natàlia Vila
2 min
La Manuela, asseguda a la cantonada del carrer Obradors amb Escudellers.

BarcelonaLa Manuela és una coneguda veïna del Barri Gòtic de Barcelona que fa anys que denuncia que pateix assetjament immobiliari. Aquesta setmana s’enfronta al seu quart desnonament: ara amb data oberta. El jutjat de primera instància número 43 de la ciutat li va comunicar aquest estiu que entre ahir, dia 1, i el pròxim dia 15, la comitiva judicial pot venir a fer-la fora de casa en qualsevol moment. El grup veïnal Resistim al Gòtic denuncia que, més enllà de “l’angoixa i la violència” que suposa aquesta incertesa, la decisió dels jutjats “contravé de manera oberta el decret llei 7/2019 de l’1 de març, que estableix en el seu preàmbul que l’òrgan judicial ha de fixar el dia i l’hora exactes dels llançaments”. De fet, els veïns van començar aquest dimarts una campanya de suport davant de casa seva per evitar el desnonament. “Vinguin quan vinguin, ens trobaran aquí”, explicava un membre del col·lectiu.

La Manuela viu al carrer Obradors des que va ser expulsada del Raval arran dels plans de reforma del barri. Resistim al Gòtic explica que fa tres anys “un operari de la propietat, Construcciones Leizana SL, es va colar a casa seva pel celobert i li va destrossar, literalment, el pis”. Malgrat que ella ho va denunciar, des d’aleshores viu sense aigua, ni llum, ni lavabo, ni portes ni finestres. Va ser aleshores quan va deixar de pagar el lloguer.

Tot i que la Manuela està apuntada a la llista d’emergència de l’Ajuntament -a l’espera que li atorguin un pis públic de lloguer social-, Resistim al Gòtic també denuncia que la propietat no s’ha avingut a cap pacte per facilitar un sostre provisional a la Manuela. Aquest diari ha intentat posar-se en contacte amb l’empresa, sense èxit. Per la seva banda, l’Ajuntament reitera que ha ofert sortides a aquesta veïna a través dels serveis socials, però que s’han rebutjat. “No vull una pensió, només vull un pis normal que pugui pagar, res més”, respon ella.

stats