Societat 17/06/2019

Dietistes als CAP per reduir l'obesitat infantil: un pla pilot a la Mina, on un 24% dels nens tenen sobrepès

La prova pilot es vol estendre a tot Catalunya, on tres de cada deu nens pateixen la malaltia

Ara
2 min
NENS I EXCÉS DE PES 
 Un grup de nens participen en un programa contra l'obesitat infantil a l'Hospital de la Vall d'Hebron.

BarcelonaL'obesitat infantil és més elevada a les zones amb menys recursos: al barri de la Mina és fins a 10 vegades més alta que a Sarrià. És per això que el departament de Salut posarà en marxa aquesta tardor una prova pilot per reduir el sobrepès entre els nens de la Mina, a Sant Adrià de Besòs, on l'obesitat afecta un 24% de la mainada.

El nou model s'implantarà paral·lelament a Osona, on fa anys que es desenvolupa un treball comunitari molt efectiu per combatre aquesta problemàtica. Totes dues iniciatives s'emmarquen en un pla que el Govern preveu estendre arreu de Catalunya per combatre un problema que afecta un 36% dels infants d'entre 6 i 12 anys.

El pla pretén actuar en tres fronts: els hàbits alimentaris, el sedentarisme i les hores de son. Preveu formació específica entre els equips de pediatria dels CAP i els dels centres educatius i cívics, a més de la contractació d'una dietista-nutricionista de suport. En el cas de la Mina, Salut destinarà 30.000 euros a incorporar aquest professional al CAP. També preveu l'assessorament d'experts en activitat física o psicologia.

Així, el model pretén actuar en els infants i les seves famílies per "introduir canvis d'hàbits", segons va dir ahir la consellera de Salut, Alba Vergés. L'accés al nou pla serà a través dels pediatres, i per això caldrà millorar la capacitat dels equips d'atenció primària en l'abordatge de l'obesitat, malgrat que Vergés també ha dit que l'abordatge ha d'acabar sent "comunitari". La consellera ha destacat també la importància d'implicar els ajuntaments i els membres de la comunitat per garantir, per exemple, que tots els nens i nenes puguin gaudir de l'esport. "S'han de crear zones d'activitat física per a tothom", considera Vergés, que diu que s'ha de fer "un gir de 180 graus".

"Aquest pla tindrà continuïtat, ha vingut aquí per quedar-se perquè volem actuar sobre unes dades que ens alarmen", ha explicat Vergés. El sobrepès infantil és una de les malalties més esteses en les societats modernes: a Catalunya, un 35,6% dels nens i nenes d'entre 6 i 12 anys pateixen aquesta patologia. Si bé les xifres d'afectats havien disminuït des del 2001, els últims quatre anys no han parat de pujar. El departament de Salut afirma que només un 7,8% dels menors mengen la quantitat recomanada de fruita, mentre que més del 30% consumeixen aliments hipercalòrics tres cops per setmana.

stats