Societat 13/05/2016

El pare que va destapar el cas Maristes diu ara que també havia patit abusos sexuals

Manuel Barbero ha assistit com a oient a la Jornada de Prevenció i Atenció del Maltractament i l'Abús Sexual Infantil organitzada per l'Ajuntament de Barcelona

Ara
2 min
Manuel, el pare que va destapar l'escàndol dels Maristes, en una protesta contra la pederàstia

BarcelonaEl pare que va destapar públicament l'escàndol de pederàstia dels Maristes denunciant l'exprofessor Joaquín Benítez ha declarat avui que també va ser víctima d'abusos sexuals quan tenia 11 anys. Manuel Barbero ha dit que qui va abusar d'ell era "una persona del carrer", ningú relacionat amb l'escola. Ho ha explicat als mitjans de comunicació després de la Jornada de Prevenció i Atenció del Maltractament i l'Abús Sexual Infantil organitzada per l'Ajuntament de Barcelona.

"Sempre em deia a mi mateix que els meus fills no passarien pel que jo he passat; imagina't quan ve el meu fill i m'ho diu", ha afirmat Barbero, que ha afegit que el fet que el seu fill passés pel mateix el va fer agafar "la força per tirar endavant i denunciar-ho". Després, ha concretat, quan s'hi van anar afegint més víctimes, també va lluitar "pels altres".

Barbero també ha demanat a la conselleria d'Ensenyament que enviï l'expedient que ha obert al jutjat que duu el cas "perquè conté informació" i ajudarà el jutge a decidir si ha de continuar investigant si l'escola va amagar res, tal com Barbero afirma.

D'una altra banda, el pare ha demanat que no es retiri el concert -el finançament públic- a l'escola de Maristes Sants-les Corts, perquè perjudicaria les famílies que duen els fills al centre. "El que hi hauria d'haver és una sanció exemplar a la institució", ha remarcat.

Les jornades, organitzades per l'Ajuntament de Barcelona i que s'han fet a l'edifici IDEC de la Universitat Pompeu Fabra, pretenen que entitats i organismes treballin per millorar els protocols davant dels casos d'abusos. Barbero hi ha anat com a oient i després ha dit que és una trobada "fonamental" per identificar "les mancances que tenen les administracions o les entitats per detectar els abusos sexuals". "Tothom ha entonat el 'mea culpa' i ara és el moment de treballar", ha conclòs.

Laura Pérez, regidora de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Barcelona, ha dit que la jornada vol servir per orientar quines són les millors eines, codis de protecció i circuits municipals per detectar casos d'abusos sexuals, sobretot en "serveis que fins ara no havien estat apel·lats directament" en aquest aspecte.

Laia Ortiz, tinenta d'alcaldia de Drets Socials, que ha inaugurat la jornada, l'ha definit com "un pas endavant de manera conjunta per lluitar contra el maltractament i els abusos a infants a Barcelona".

N'han sortit propostes com treballar l'educació emocional entre els alumnes, generar espais de confiança per escoltar els infants, crear sistemes de referència com un telèfon d'atenció o una persona assignada a cada centre, o incidir en la formació de professionals, alumnes i famílies sobre la detecció i atenció dels abusos sexuals. Aquestes propostes es recolliran en un informe preliminar que es traslladarà a l'Ajuntament de Barcelona i als participants de la jornada.

stats