Societat 01/01/2020

Nou any, noves tarifes de transport: quin nou títol de transport et surt més a compte?

Triar un dels nous títols dependrà del volum de viatges, el nombre de passatgers i la zona tarifària

Natàlia Vila
3 min
Un usuari del metro apunt de passar el bitllet

BarcelonaNou any, noves tarifes en els títols dels transports. Els canvis en els títols dels transport, a partir d'aquest dimecres 1 de gener de 2020, podrien fer replantejar a moltes famílies quin és el bitllet que més els convé. L'Autoritat Metropolitana del Transport –l'organisme format per la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i l'Àrea Metropolitana, que fixa els preus– assegura que les noves tarifes simplifiquen la gamma de títols i afavoreixen els usuaris habituals del transport públic. Els bitllets comprats el 2019 caducaran el 29 de febrer del 2020.

xx

Hem intentat resoldre en set claus què passa amb els títols T-10 i T-Mes, els que utilitzen més de la meitat dels usuaris:

1. Quan surt a compte la nova T-Casual, la que substitueix la T-10?

El preu d'aquest bitllet serà d'11,35 euros, és a dir, que cadascun dels 10 viatges disponibles sortirà per 1,135 euros. Està pensada, segons l'ATM, per als que utilitzen poc el transport públic. La T-Casual sortirà a compte si es fan menys de 35 viatges al mes amb transport públic, és a dir, entre vuit i nou viatges a la setmana com a màxim.

2. Quan és preferible comprar la nova T-Usual (la que substitueix la T-Mes)?

Com que aquest títol s'abarateix i passa dels 54 euros actuals a 40 euros, aquest bitllet (que permet fer viatges il·limitats durant un mes) surt a compte a totes les persones que facin més de 35 viatges mensuals en transport públic, per exemple, els usuaris que fan diàriament un viatge d'anada i un altre de tornada amb algun transport públic.

3. Què implica que, a diferència de la T-10, la T-Casual sigui unipersonal?

Vol dir que no es podrà viatjar en grup amb una sola targeta. Fins ara, una sola T-10 es podia validar dues o més vegades en funció dels passatgers que viatjaven junts. A partir d'ara, una mateixa targeta T-Casual no servirà perquè dues o més persones viatgin alhora amb la mateixa targeta. Cada passatger haurà de tenir la seva perquè la màquina no deixarà validar dos cops seguits el bitllet.

Tot i això, el títol no serà nominal, és a dir, que no anirà associat a cap DNI. D'aquesta manera, si un membre de la família l'utilitza al matí, a la tarda el podrà fer servir una altra persona.

4. I les famílies, com ho han de fer?

Davant les crítiques per la pèrdua de la multipersonalitat de la T-10, l'ATM va anunciar la creació d'un altre títol: la T-Familiar. Aquesta nova targeta –que estarà a la venda a partir del mes de març– sí que serà multipersonal (la podran fer servir alhora dues o més persones), però les seves condicions varien respecte a la T-10 actual.

El canvi principal és que la nova T-Familiar només tindrà vuit viatges i costarà 10 euros (la T-10 costa actualment 10,20 euros). A més, caducarà 30 dies després de la primera validació (del primer cop que s'utilitzi). Així, cada viatge sortirà per 1,25 euros (més barat que el bitllet senzill però més car que la T-Casual, que, per contra, no es pot compartir en un mateix trajecte). "Està pensada per a les famílies de quatre membres que es mouen junts ocasionalment en transport públic", ha explicat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

A més, també es va introduir un nou canvi: la gratuïtat total del transport públic per als menors de 16 anys. La T-16, que ja era gratuïta però tenia un preu d'expedició inicial de 35 euros, es queda ara a cost zero.

5. Què passa si visc fora de Barcelona i només hi vaig de manera puntual?

Triar el bitllet, en aquest cas, dependrà de dues variables: la zona i el nombre de viatges. Per als passatgers de les zones 2 i 3 només sortirà a compte la T-Casual (actual T-10) si es fan 25 viatges o menys, és a dir, entre sis i set viatges setmanals en transport públic. Per sobre d'aquesta xifra sortirà més rendible comprar una T-Usual (l'actual T-Mes).

Si els passatgers són de les zones 4, 5 i 6, la T-Casual és la millor opció només si fan menys de 24 viatges. Per sobre d'aquesta xifra els sortirà més a compte la T-Usual.

6. Quin és el bitllet menys recomanat per als ciutadans?

El senzill. Comprar els viatges d'un en un és sempre l'opció més cara. D'aquesta manera, cada viatge costa pràcticament el doble del que costaria amb algun dels bitllets multiviatges. S'encarirà un 9%. Així, el bitllet senzill de la primera zona valdrà 2,40 euros; el de la segona, 3,40; el de la tercera, 4,50; a la quarta zona costarà 5,75 euros, i a de la cinquena i sisena es dispararan fins als 7,35 i els 8,55 euros, respectivament.

7. I si ets un turista i vols un títol de transport només per a un dia?

Es manté l'opció de la T-Dia, que permet fer viatges il·limitats en 24 hores, però aquesta és de llarg l'opció que més s'encareix a partir de gener: costarà un 22% més, passa de 8,60 euros a 10,50.

stats