Societat 21/02/2016

Quins dies i de quins transports hi haurà vaga la setmana del MWC?

Dilluns i dimecres hi haurà aturades de metro, i dimarts i dijous, d'autobús

Núria Martínez
3 min
Quins dies i de quins transports hi haurà vaga la setmana del MWC?

BarcelonaHi haurà vaga. Després de setmanes de negociacions i d'estira-i-arronsa, la setmana del Mobile World Congress (MWC) tindrà (almenys) una vaga cada dia. Els treballadors del metro van anunciar ahir a la 1 de la matinada que mantenien la convocatòria, després de nou hores reunits amb la direcció de TMB, que els va oferir una nova oferta amb l'increment salarial de l'1% o l'ampliació de la contractació indefinida, entre altres mesures. Si bé la vaga de metro és la que tindrà més seguiment i la que afectarà més la mobilitat de la ciutat, no serà l'única. També segueix convocada una vaga de busos i una de trens al llarg de la setmana.

Però, quins dies hi haurà vaga i de quins transports serà?

  • Dilluns i dimecres, vaga de metro: Després de reunions i trobades a contrarellotge, finalment, dilluns i dimecres hi haurà vaga de metro d'inici a final de servei. Per tant, hi haurà serveis mínims. El departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha ordenat que es mantinguin uns serveis mínims equivalents al 50% de l'oferta habitual en hora punta (de 6.30 a 9.30 hores i de 16.00 a 20.00 hores), i del 30% a la resta de franges horàries. El portaveu del comitè de vaga, Óscar Sánchez, va justificar ahir haver-se aixecat de la taula de la reunió perquè veuen com una "provocació" que l'empresa els plantegés, negociar a partir de la 1 de la matinada "i en tres hores" el conveni col·lectiu de tres anys. La presidenta de TMB, Mercedes Vidal, ha negat aquest matí que fos així. Al seu torn, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha defensat que la mobilitat estarà garantida.
  • Dimarts i dijous, vaga d'autobusos: Els autobusos tenen previst continuar fent aturades de dues hores tres cops al dia dimarts i dijous (el 23 i el 25 de febrer), just els dos dies que no hi haurà aturades al metro. Aquestes vagues ja es van fer durant la setmana passada i van tenir un seguiment únicament del 16%. Segons fonts de TMB, poden ocasionar pertorbacions, però molt menors que les de la vaga del metro. Les aturades seran des de les 9 hores fins a les 11 h i de 19.30 a 21.30 h. Els motius de la convocatòria, segons el comitè, passen per frenar la privatització dels serveis públics, acabar amb la contractació precària de l'empresa i recuperar el poder adquisitiu de la plantilla.
  • Divendres, vaga de Renfe: Els treballadors de Renfe han convocat una vaga per al divendres 26 de febrer. La jornada de vaga serà de 23 hores. Els serveis mínims encara no han estat fixats.
  • Dilluns i dijous, Adif: El personal d'Adif -que s'encarrega de la gestió de la infraestructura- manté les aturades de dues hores per als dies 22 i 25 de febrer. Les aturades de dues hores seran al matí de les 6 h a les 8 h, a la tarda de les 14 h a les 16 h, i a la nit de les 0 h a les 2 h. Fonts sindicals defensen que les aturades parcials de dues hores per torn no tindran "gaire afectació" en la mobilitat.
  • La de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), desconvocada: Els treballadors dels Ferrocarrils també havien plantejat fer vaga durant aquests dies, però finalment la van desconvocar. De fet, dijous passat l'empresa va fer un comunicat per explicar que "reforça" el seu servei i va establir "plans de contingència" per la coincidència amb el MWC.

Altres coses que has de saber:

  • El MWC habilita busos llançadora per transportar els congressistes: GSMA, l'associació que organitza el Mobile World Congress, ha fet púbics els primers detalls del pla de contingència per assegurar que els assistents al Congrés hi puguin assistir "ràpidament". Segons ha informat en un comunicat, hi haurà un servei de busos llançadora des de i fins a Fira Gran Via que partiran de quinze punts de recollida a la ciutat. Els assistents tindran informació sobre les rutes i els punts de recollida a partir d'aquest diumenge al vespre als seus hotels. El pla de contingència inclou el transport, el registre i l'accés al recinte firal.
  • Més taxis: Tots els taxistes podran treballar aquests dies sense restriccions, de manera que s'augmentarà la disponibilitat d'aquest mitjà de transport. La liberalització del taxi serà de dilluns a dijous de les sis de la tarda a les sis de la matinada.
stats