Societat 10/03/2022

El racisme i la LGTBI-fòbia causen dues de cada tres discriminacions a Barcelona

ARA
3 min
Dos manifestants amb la bandera LGTBI amb motiu de la Diada Internacional per l'Alliberament LGTBI+

BarcelonaLa LGTBI-fòbia continua escalant i ja representa un terç de les situacions de discriminació que es van produir a Barcelona el 2021, segons recull l'Oficina per la No Discriminació (OND) basant-se en els expedients oberts el 2021. Les situacions discriminatòries per aquest motiu de fons s'han doblat en percentatge els últims quatre anys: han passat del 16% al 32% i ara ja pràcticament igualen les de racisme i xenofòbia (34% dels casos). De fet, els expedients oberts per una qüestió de raça baixen respecte dels anys anteriors, però tot i això es mantenen com la causa principal de discriminació a Barcelona, amb 84 dels 244 expedients oberts en total. La LGTBI-fòbia s'hi acosta molt, i és la causa de 78 de les 244 denúncies. Totes dues suposen la causa de dues de cada tres discriminacions que van tenir lloc a la ciutat l'any passat.

Si ens fixem només en els casos de racisme i xenofòbia, els afectats van patir sobretot "vulneracions de la integritat moral". En segon lloc van registrar-se moltes discriminacions en la prestació de serveis i en l'accés a l'habitatge, amb un 13% de casos. De les 84 situacions totals, 38 van ser per racialització i 46 a causa de l’origen ètnic, una xifra global que disminueix respecte dels 95 casos comptabilitzats el 2020. El 2021 les queixes es van centrar sobretot en el tracte vexatori (insults, menyspreu, humiliacions, amenaces o comentaris ofensius de retorn al país d'origen) i també en l'àmbit de les comunitats de veïns, agreujades arran del confinament. També hi ha 9 expedients per denegació d'accés a diferents serveis d'entitats bancàries, els mateixos que el 2020, i també es mantenen les discriminacions per part de cossos de seguretat privats en zones comercials pel dret d’admissió, i a l’espai públic amb criteris de perfil ètnic.

Entre els casos de LGTBI-fòbia, dels 78 expedients 50 han sigut per homofòbia, 25 per transfòbia i 3 per lesbofòbia. Segons l'anàlisi del consistori, les dades "reflecteixen l’enquistament en les reaccions dels agressors, que no volen acceptar la diversitat sexual o la identitat de gènere". Més de la meitat de les situacions han estat insults o tractes humiliants i vexatoris, amb la vulneració de la integritat moral de les víctimes, amb un 53% del total de casos. Els casos d'agressions físiques, 17%, també és superior respecte del total de discriminacions, en què se situa al 10%.

Expedients oberts a l'Oficina per la No Discriminació durant el 2021.

Més denúncies i més mediacions

Les últimes dades de l'OND també reflecteixen un augment de les queixes d'un 11%: s'han registrat 25 expedients més que el 2019. Es tracta, sobretot, de situacions que afecten el dret a la integritat moral de les persones, en un 37% dels casos, mentre que disminueixen les agressions físiques (del 15% al 13%) i es mantenen percentualment els casos de discriminació en la prestació de serveis (el 13%).

Com a conseqüència, l'Oficina ha fet 300 atencions i assessoraments jurídics i 319 orientacions socials i accions de suport i d'empoderament. Segons ha explicat l'Ajuntament, també s'han triplicat els esforços en mediació i intermediació, en què s'ha passat de 13 casos a 38 en un any. Es tracta d'una tècnica que "d'una banda permet la reparació del dany causat pels agressors" amb el reconeixement de responsabilitat i la resolució del conflicte, i "de l’altra genera un compromís i un aprenentatge per part de l’agent discriminador", apunten des de l'Ajuntament, que consideren que aquesta via és més efectiva en termes socials que els processos punitius o sancionadors.

Els Mossos investiguen una agressió a una noia trans a l’Hospitalet de Llobregat

La policia investiga el cas d'una dona trans que va ser agredida dimecres a l'Hospitalet de Llobregat. Tres homes van increpar la noia al crit de "maricón" i la van colpejar diverses vegades. Els fets van passar al barri de la Florida. Tant l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) com l’H Orgull ha denunciat l'agressió a les xarxes.

stats