Societat 18/08/2017

Rajoy: "Estem units en el dol, però també en la voluntat ferma de vèncer el terrorisme"

Rajoy decreta tres dies de dol i anuncia que convocarà el pacte antiterrorista en els pròxims dies

Dani Sánchez Ugart
2 min

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy; la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, han viatjat a Barcelona per participar en la reunió del gabinet de crisi amb el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, i el secretari d'estat Roberto Bermúdez de Castro, després de l'atemptat a Barcelona.

Després de la reunió, Rajoy ha comparegut davant dels mitjans de comunicació per mostrar ple suport i solidaritat amb Barcelona i condemnar fermament l'atac d'aquesta tarda. "Estem units en el dol, però també en la voluntat ferma de vèncer el terrorisme", ha expressat el president del govern espanyol, que també ha posat en valor la "unitat institucional i la cooperació policial" com les dues eines clau per vèncer l'extremisme.

El president del govern espanyol ha anunciat que decreta tres dies de dol oficial a tot l'Estat i que en els pròxims dies convocarà el pacte antiterrorista. "Calen acords amplis entre partits polítics", ha explicat Rajoy, que també ha volgut deixar de banda les discrepàncies polítiques amb els líders catalans i ha expressat: "Tot Espanya es commou amb el mateix sentiment que avui es viu a Barcelona".

Rajoy va voler enviar un missatge d'unitat per "posar fi a aquesta barbàrie" que ha afectat altres ciutats europees com Niça, Brussel·les o Londres, va recordar. El president del govern espanyol es va mostrar convençut que l'Estat i també Europa derrotarà el terrorisme, perquè Espanya sempre ho "ha fet".

Abans de viatjar a Barcelona, Rajoy ha trucat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i també als líders de l'oposició. El president espanyol estava de vacances a Galícia, però les ha suspès, i també ha anul·lat tots els actes de partit que tenia previstos per a demà.

Rajoy ha dit a Twitter que està "en contacte amb totes les administracions" i ha assegurat que la prioritat és "atendre els ferits" i "facilitar la tasca de les forces de seguretat".

A les paraules de Rajoy s'hi ha afegit la presidenta del Congrés de Diputats, Ana Pastor, que ha difós un comunicat a través de Twitter en què condemna l'atemptat a Barcelona en nom de tota la cambra. Pastor també ha mostrat el seu suport a les víctimes i ferits i ha assegurat que l'Estat no es rendirà i combatrà aquest tipus de "violència indiscriminada".

Per la seva banda, la casa reial també ha reaccionat a través de les xarxes a l'atemptat de manera contundent: "Són uns assassins, simplement uns criminals que no ens atemoriran". En el tuit, la casa reial també mostra la seva solidaritat amb la Ciutat Comtal. "Tot Espanya és Barcelona", afirma.

El cap de l'oposició a Espanya, Pedro Sánchez, també s'ha pronunciat des de la mateixa xarxa social, i ha dit que està "molt preocupat" per les "notícies que arriben des de Barcelona".

Per la seva banda, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha suspès l'acte que tenia previst a Menorca. "Estem pendents del que passa a Barcelona", ha expressat Rivera des de les illes Balears, després de traslladar el condol a les famílies de les víctimes. "És una tarda de commoció", ha dit Rivera. El líder de Ciutadans ha condemnat l'atac terrorista, ha donat suport a "les forces de seguretat de l'Estat" i ha demanat "justícia" per combatre els atacants. Per fer-ho, Rivera ha demanat "unitat" a totes les forces polítiques espanyoles.

stats