Càncer de mama

Les reconstruccions del pit després d’un càncer es faran en un màxim de sis mesos

Salut modificarà la normativa per garantir que les pacients no hagin d’esperar més temps després d’una mastectomia

4 min
Ester Lizandra va esperar cinc anys perquè li reconstruissin el pit després d'un càncer de mama.

BarcelonaLa seva fotografia era impactant i crua de veure: sense un pit, deformada, després de patir un càncer de mama i que li fessin una mastectomia. Ester Lizandra Artigas, de 47 anys, és una de les quatre dones que van fer el cor fort i es van deixar fotografiar per al reportatge que aquest diari va publicar l'1 de maig passat amb l'objectiu de denunciar les llargues llistes d'espera que hi ha a la sanitat pública catalana per reconstruir el pit després d'un càncer. L’Ester va estar esperant cinc anys perquè l'operessin. Aquest dilluns el departament de Salut ha anunciat que modificarà la normativa vigent perquè les intervencions de reconstrucció mamària després d'un càncer es facin en un termini màxim de sis mesos, de manera que es garanteixi que les dones no hagin de passar per aquest calvari. És a dir, seran operacions que tindran un temps màxim d'espera garantit de mig any, de la mateixa manera que actualment ja el tenen les intervencions d'hèrnia, pròtesis de genoll i cataractes.

"El que no volem és que les persones que sortien a les fotografies del reportatge estiguin amb aquesta imatge corporal durant més de sis mesos", ha dit a l'ARA el director de l'àrea assistencial del Servei Català de la Salut, Ignasi Carrasco, evidenciant que aquelles imatges no van deixar ningú indiferent. Amb aquest objectiu, el departament de Salut ja ha començat els tràmits perquè abans de final d'any el conseller Josep Maria Argimon signi una ordre que modifiqui l'annex 1 del decret 354/2002, que estableix els terminis màxims d'accés a determinats procediments quirúrgics. Està previst que la nova normativa entri en vigor l’1 de gener, però Salut donarà un termini d'adaptació de sis mesos perquè es pugui dur a terme.

Quan una dona té càncer de mama, la sanitat pública actua amb diligència a Catalunya: la pacient és tractada i operada de manera immediata. Però un cop li han extirpat el tumor entra en una llista d'espera, que pot ser de dos, tres, quatre o fins i tot cinc anys, perquè li reconstrueixin el pit després d'una mastectomia. De fet, actualment no existeix ni un codi específic per a la reconstrucció mamària dins del Servei Català de la Salut. És a dir, no hi ha ni una estadística específica per a aquests casos. Totes les intervencions de mama –encara que es tracti d'un quist o una reducció de pit– es fiquen en un mateix sac. De fet, aquest és un dels aspectes que Salut també pretén solucionar.

No obstant això, actualment continua sense haver-hi dades. El director de l'àrea assistencial del Servei Català de la Salut no ha sabut especificar a aquest diari quantes dones esperen actualment una reconstrucció mamària, ni tampoc a quins hospitals hi ha més llista d'espera, cosa que obre un munt d'interrogants sobre la nova normativa que es pretén aprovar. Si no es coneix la magnitud del problema, ¿com poden garantir que aquestes operacions es faran en menys de sis mesos? “Sí que sabem la magnitud. En detall no, però sabem què ens trobarem. No som uns temeraris”, ha contestat Ignasi Carrasco, que tampoc ha sabut precisar quantes operacions de reconstrucció de mama es fan a l'any a Catalunya ni quants hospitals disposen de cirurgians plàstics, indispensables per fer aquest tipus d'intervencions. "Ara no tinc les dades a mà", ha justificat.

Es dona la circumstància que l'abril del 2019 l'aleshores consellera de Salut, Alba Vergés, ja va anunciar que estava treballant en l'elaboració d'un decret per garantir les reconstruccions mamàries en sis mesos. Però després va arribar la pandèmia i el tema va quedar oblidat. Quines garanties hi ha que l'anunci d'aquest dilluns no quedi en això, en només un anunci? Carrasco insisteix que els tràmits per a la modificació del decret estan molt avançats, que hi ha la voluntat política de solucionar el problema i que posaran tots els mitjans que tenen per aconseguir-ho. I si es trenca el Govern? "Això és una pregunta que no puc respondre", ha contestat Carrasco. El conseller de Salut és independent, però va ser proposat per al càrrec per Junts per Catalunya.

La lletra petita de la nova normativa

La nova normativa només s'aplicarà a les reconstruccions primàries. És a dir, per a la primera intervenció de reconstrucció que es faci a la dona després d'una mastectomia. Si després necessiten més operacions per simetritzar els dos pits o fer algun retoc, el temps d'espera no està garantit. D'altra banda, els sis mesos d'espera per a la primera intervenció són també relatius. El temps no començarà a comptar des del moment que a la pacient se li faci la mastectomia, sinó des del moment que se la inclogui a la llista d'espera, que normalment és quan finalitza el tractament oncològic o quan les ferides de la primera operació ja estan ben cicatritzades. És a dir, quan ja ha passat un any. Això vol dir que a la pràctica el temps d’espera per a la reconstrucció serà d’un any i mig.

Salut també ha pres altres mesures per reduir la llista d'espera d'aquestes operacions, després de crear un grup de treball amb la Societat Catalana de Cirurgia Plàstica Reparadora i Estètica. En concret, ha incrementat la contractació de cirurgies de reconstrucció mamària fins al 31 de desembre, a 131 sessions de quiròfan, en funció de la disponibilitat dels centres sanitaris. I ha creat una tarifa major que bonifica la realització de la reconstrucció immediata, és a dir, en la mateixa operació en què s'extirpa el tumor. El 2021 es van fer 5.721 intervencions per càncer de mama a Catalunya, el 26,76% de les quals va consistir en una mastectomia total.

stats