Societat 14/07/2021

Reintrodueixen 328 exemplars de tritó del Montseny, una espècie en perill crític d’extinció

Els animals s'han criat en captivitat per intentar salvar l'amfibi més amenaçat d'Europa

Ara
2 min
Un exemplar de tritó del Montseny

BarcelonaFins a 328 exemplars de tritó del Montseny han estat alliberats entre finals de maig i principis de juny al seu hàbitat natural. Es tracta de l'únic vertebrat endèmic de Catalunya i és l'amfibi més amenaçat d'Europa, catalogat en perill crític d'extinció. La reintroducció, que s'ha fet en el marc del programa Life Tritó Montseny, se suma a la que ja es va fer l'any passat i que va permetre alliberar 235 exemplars més. Des del 2010 s’han deixat al seu hàbitat natural gairebé 1.500 d’exemplars de tritons, en sis torrents diferents. Aquests animals han nascut als centres de cria del Zoo de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya (al Centre de Fauna de Torreferrussa i al de Pont de Suert).

L’objectiu del programa de conservació és mantenir un reservori genètic als centres per garantir el futur de l’espècie davant la crítica situació a la natura de les poblacions originals, i també augmentar la seva àrea de distribució amb l’alliberament d’exemplars en nous torrents. Les primeres poblacions d'aquests tritons van ser descobertes el 1980, però es van atribuir a l'espècie del tritó pirinenc. Més tard, el 2005, estudis morfològics van concloure que es tractava d'una espècie per si mateixa, el tritó del Montseny, amb dues subespècies, l'oriental i l'occidental. L'espècie tan sols viu en uns trams de set torrents, que posats linealment no fan ni 3,5 km. Per tant, el perill d'extinció és molt alt.

Dins els treballs coordinats entre diferents institucions per salvaguardar l'espècie, el 2007 es va iniciar el programa de cria en captivitat al Centre de Fauna de Torreferrussa, dependent de la Generalitat i situat a Santa Perpètua de Mogoda. L'any 2013, davant una situació d'alta vulnerabilitat, el Zoo de Barcelona es va incorporar al programa coordinat de cria de l'espècie. Poc després s'hi va sumar un tercer centre de cria, també de la Generalitat i situat al Pont de Suert, així com el Zoo de Chester, a Anglaterra. La recerca i conservació de les espècies autòctones, com el tritó del Montseny, és un dels punts clau del nou model de Zoo que està implantant la ciutat de Barcelona.

stats