Societat 07/06/2021

Rejovenir la plantilla i millorar les seves condicions laborals: els reptes del nou rector de la UPC

Daniel Crespo pren possessió del càrrec i proposa facilitar el relleu generacional del personal universitari, "tensionat" per la crisi

Clara López Alcaide
2 min
El rector de la UPC, Daniel Crespo, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaDaniel Crespo ha arribat al rectorat de la Universitat Politècnica de Barcelona amb una "prioritat principal" per al seu mandat: facilitar el relleu generacional entre la plantilla de la universitat i revertir les retallades dels últims deu anys, que l'han reduït en 300 professors i en 150 membres del personal d'administració. Així ho ha expressat aquest dilluns durant la presa de possessió del càrrec, en què el catedràtic de física també ha proposat augmentar la presència de dones en les disciplines relacionades amb les matemàtiques, la informàtica i la ciència i fomentar la producció d'informació "veraç i basada en l'evidència científica" davant la proliferació de les fake news.

Daniel Crespo ha pres possessió aquest dilluns després que el 19 de maig rebés el suport del 50,6% de la comunitat universitària en unes ajustades eleccions al rectorat. Així doncs, Crespo agafa el relleu de Francesc Torres, que, com a rector sortint, ha destacat que deixa la universitat "millor de com la va trobar", malgrat les dificultats a què ha hagut de fer front el sistema universitari "a causa de la crisi". En aquest sentit, Crespo ha remarcat que les universitats han "pagat un preu molt alt al tensionar el capital humà", fet que s'ha traduït en "una reducció del personal i una precarietat que encara patim".

Tres eixos d'actuació

El nou rector de la UPC ha estructurat el nou mandat en tres pilars principals: la formació de "professionals competents" per impulsar el progrés econòmic del país, l'aposta pel "talent jove" i "l'arrelament al territori" com a eina per impulsar noves iniciatives sobre demandes concretes. "Estem en una situació estratègica que ens permet veure les necessitats del territori i contribuir a projectes", ha assenyalat Crespo. Pel que fa a mesures més immediates, el catedràtic ha anunciat la creació de la comissió de política lingüística de la UPC així com de la figura del delegat per als estudiants, que ha de facilitar la interacció entre la universitat i els alumnes.

La consellera Gemma Geis, que ha presidit l'acte, ha expressat la seva voluntat de millorar el finançament de les universitats catalanes per "disminuir els efectes desgastadors de la crisi", com a objectiu a curt termini. "Enfortir la universitat també és enfortir les condicions dels professors i investigadors de la universitat així com impulsar el sistema de beques", ha assegurat Geis, que ha demanat "teixir una aliança" entre la comunitat universitària. "Era una demanda de país i ara l'hem de construir conjuntament", ha afegit la consellera.

Geis també s'ha dirigit al nou rector, a qui s'ha ofert com "un interlocutor permanent, fidel i constant per abordar els reptes que tenim al sistema universitari de Catalunya".

stats