Religió

L'abat de Poblet, Octavi Vilà, serà el nou bisbe de Girona

Historiador i bibliotecari de formació, Vilà té un marcat perfil intel·lectual, social i catalanista

ARA
2 min
Octavi Vilà serà el nou bisbe de Girona

El papa Francesc ha nomenat el monjo Octavi Vilà nou bisbe de Girona. Vilà, que fins avui ha estat l'abat del monestir reial de Santa Maria de Poblet, agafarà el relleu de Francesc Pardo, que va ser bisbe de Girona des del 2008 i va morir el març del 2022. Des d'aleshores, la plaça estava vacant.

Nascut a Tarragona l'any 1961, Vilà va entrar al monestir de Poblet fa gairebé vint anys com a diaca. Després d'ocupar diverses posicions dins el cenobi, l'any 2015 va ser nomenat abat de Poblet en substitució del pare Josep Alegre, que va presentar la renúncia per motius d'edat.

Amb el canvi de Vilà, quedarà coberta la vacant del bisbat de Girona, pendent des que el 2021 el bisbe Pardo va presentar la dimissió pel 75è aniversari. Ara, en canvi, caldrà saber qui serà el successor del fins ara abat de Poblet al capdavant d'un dels monestirs més importants de Catalunya.

Geògraf i catalanista

Llicenciat en geografia i història i diplomat en biblioteconomia i documentació, Vilà té un marcat perfil intel·lectual. És catalanista i forma part del sector més progressista de l’Església catalana. Destaca, també, pel seu compromís social al capdavant de la comunitat de Poblet, on es va acollir una trentena de refugiats de la guerra d'Ucraïna. Al monestir també s'havia obert un petit centre d'acollida a l'antiga escola per a persones que estan de pas i demanen ajuda, una de les funcions històriques clàssiques dels monestirs. Més enllà de les tasques solidàries, Vilà també és un referent dins el sector intel·lectual i social català. Fa uns mesos va ser l'encarregat d'oficiar la cerimònia de comiat de l'historiador Joan B. Culla, amb qui mantenia amistat.

El futur bisbe de Girona també ha cursat un postgrau en noves tecnologies de la informació i en gestió cultural i és batxiller en filosofia i teologia per la Facultat de Teologia de Catalunya, on està completant el Màster en Teologia Sistemàtica. També ha estat secretari i vicepresident de l'Arxiu Bibliogràfic de les Santes Creus entre els anys 1998 i 2005.

stats