Societat 14/07/2015

"Poseu una rampa perquè pugui anar a la universitat": la demanda d'un discapacitat a Renfe

230.000 persones ja han firmat a Change.org la petició de Cristian González, un jove del Vendrell amb atròfia muscular espinal, que no pot pujar al tren. Va treure un 9,4 a la selectivitat

Agències
2 min
El jove, davant d'un tren no adaptat / CHANGE.ORG

BarcelonaCristian González, un jove que acaba d'aprovar la selectivitat amb una nota de 9,4 que va en cadira de rodes perquè pateix atròfia muscular espinal, ha demanat a Renfe que li col·loqui una rampa d'accés al tren a l'estació del Vendrell (Baix Penedès) per poder anar a la universitat a Barcelona. González ha enviat una carta a la companyia ferroviària en què explica que no pot accedir als trens a l'estació del Vendrell i que al setembre ha de començar a estudiar a la universitat, on vol cursar el grau d'enginyeria multimèdia. La seva campanya, a Change.org, ja suma 220.000 signatures de suport.

Fonts de Renfe han confirmat a l'agència Efe que han rebut la petició del jove, però de moment no poden garantir que algun del 40% dels trens que estan adaptats passi per l'estació del Vendrell a l'hora que l'alumne el necessita. Paradoxalment, aquesta estació és en un revolt, i Renfe diu que no pot garantir que, fins i tot en cas que el tren sigui adaptat, es pugui emprar la carta.

González ha iniciat una campanya de recollida de firmes que inclou un text en el qual explica que pateix atròfia muscular espinal: "No puc desplaçar-me fins a Barcelona per estudiar perquè no puc pujar amb la meva cadira de rodes elèctrica als trens que surten des del Vendrell. Tampoc no puc fer-ho des de l'estació de Sant Vicenç de Calders [a 10 minuts del Vendrell], ja que Renfe no publica l'horari dels trens accessibles que surten des d'allà perquè es reserva el dret d'intercanviar-los en qualsevol moment", explica González.

L'estudiant assegura que "els trens tenen dos esglaons" i que Renfe no li "dóna cap solució, únicament esperar anys i panys fins que renovin tots els trens". "Començo la universitat al setembre i la solució, que podria ser que un operari de l'estació em col·loqués una rampa, no arriba". El jove adreça la petició no només a Renfe, sinó també a Adif –responsable de les estacions— i Rodalies de Catalunya.

Ajut només en les grans estacions

Una portaveu de Renfe, que ha assegurat que estan "estudiant el problema i parlant amb l'afectat", ha explicat que el servei d'ajuda a persones discapacitades per accedir al tren només es presta en les grans estacions en els serveis de llarga distància i alta velocitat, "però no en les estacions de Rodalies". Segons la companyia, un 40% de la flota de trens està adaptada a persones discapacitades. Caldrà esperar encara cinc anys perquè tots els combois siguin accessibles, fins a l'any 2020.

stats