Societat 30/06/2015

Salut Pública adverteix del "repunt" de malalties de transmissió sexual

El centre d'estudi d'aquestes patologies fa 20 anys admetent que hi ha "incerteses de funcionalitat" mentre les ONG lamenten la seva "absoluta fragilitat"

Mario Martín Matas
2 min
Les mans d'un home obrint l'embolcall d'un preservatiu

BarcelonaL'Agència de Salut Pública de Catalunya ha reconegut aquest dimarts que les infeccions de transmissió sexual, que més enllà del VIH i la sida n'inclouen d'altres com la sífilis i la gonorrea, estan experimentant un "repunt" en els últims anys a Catalunya, fins al punt que en alguns casos es situen per sobre de la mitjana de la Unió Europea i de l'Estat. És el cas del VIH, que afecta 11,1 persones de cada 100.000, enfront de les 5,6 de la UE i les 7 d'Espanya.

Durant un acte per commemorar el vintè aniversari del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (Ceeiscat), adscrit a Salut Pública, els experts han recordat l'important increment de malalties com la sífilis i la gonorrea. La sífilis ha crescut un 92% en els últims cinc anys, mentre que la gonorrea ho ha fet un 187%. El director del Ceeiscat, Jordi Casabona, ha afegit que la ciutat de Barcelona és una de les ciutats europees amb més casos de VIH, que afecta especialment en els últims temps sobretot el col·lectiu d'homes que tenen sexe amb altres homes. Entre aquest col·lectiu i dins de la ciutat de Barcelona, segons Casabona, el 17% pateixen aquesta infecció però només un 44% ho sap. Dit d'una altra manera per mostrar el risc: el 3% del col·lectiu corre el risc d'infectar-se.

Casabona ha lloat els sistemes d'informació com la millor eina per poder controlar la malaltia i poder dissenyar les polítiques necessàries per fer-hi front, tot i que ha lamentat que el Ceeiscat passa per "algunes incerteses de funcionalitat". La presidenta del Comitè 1r de Desembre, Montse Pineda, que engloba 24 entitats que treballen en aquest sector, ha destacat per la seva banda que les ONG viuen un moment "absolutament fràgil" per culpa de la falta de recursos i del fet que aquest any encara no s'hagin convocat les subvencions, un element que fa perillar la tasca de prevenció i detecció que fan des de fa anys, ha recordat.

stats