Publicitat
Publicitat

Alerta per l'augment de resistències en els tractaments contra el VIH

Uns 19 milions de malalts, la meitat dels que hi ha al món, no tenen accés als fàrmacs

L' eradicació del VIH a nivell mundial, malgrat que ja fa anys que hi ha fàrmacs efectius per fer-hi front, no ha sigut mai a prop. De fet, dels 37 milions de malalts que hi ha només la meitat té accés al tractament antiretroviral. Ara, però, un nou maldecap emergeix cada cop amb més força: l' augment de les resistències enfront del virus. Així ho ha constatat aquest dimarts l' Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa en una jornada monogràfica prèvia a la commemoració dijous del dia mundial de la lluita contra la sida, durant la qual ha recordat que en alguns països de renda baixa o mitjana més del 37% de les persones malaltes pel VIH han desenvolupat resistències als tractaments i, consegüentment, un 15% de les persones que s'infecten ho fan directament amb un virus mutat i més resistent.

"Aquestes resistències es generen als països amb menys renda perquè sovint no es fan bé els tractaments, hi ha dificultats per fer un seguiment adequat de la càrrega viral dels pacients i veure quan falla la teràpia, o perquè escassegen els medicaments a les farmàcies i és difícil mantenir l'adherència al tractament", ha explicat l'investigador principal de l'IrsiCaixa, Roger Paredes, segons ha recollit Efe.

Els càlculs de l'OMS apunten que aquesta situació pot provocar fins a 420.000 morts en els propers 5 anys. Representa un retrocés, perquè durant les últimes dues dècades els tractaments s'havien estès a més malalts, com demostra el fet que l'any 2001 només rebien antiretrovirals 1 milió de persones i ara són uns 18,2 milions. La nova realitat " amenaça les millores assolides", especialment als països de renda baixa i mitjana, ha recordat l'IrsiCaixa.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de