Descarrilament
Societat 16/08/2023

Restablerta la circulació entre el Garraf-Vilanova en tots dos sentits

Els trens, però, tenen la velocitat limitada i encara hi ha afectacions en els horaris

ARA
3 min
El tren Talgo València-Barcelona sense passatgers que ha descarrilat a l'estació de Sitges.

BarcelonaEls trens de la R2 de Rodalies tornen a circular en totes dues direccions. Adif ha anunciat el restabliment del servei en el tram entre les estacions del Garraf i Vilanova i la Geltrú, un cop s'ha pogut retirar el tren que va descarrilar a Sitges dimarts al matí, sense provocar danys personals.

Malgrat que ja s'ha solucionat la incidència, els trens de Rodalies han de circular a menys velocitat de la normal encara, cosa que comporta increments de temps en els trajectes. S'espera que a poc a poc es recuperin les freqüències de pas i els horaris habituals. El descarrilament, que no va provocar ferits, sí que ha tingut una greu afectació per als milers d'usuaris de la línia R2, molt freqüentada durant la temporada de les platges, ja que el tram entre el Garraf i Vilanova va quedar fora de servei. A part de la R2 Sud, hi ha altres línies afectades que també poden acumular retards: són la R13, la R14, la R15, la R16 i la R17 i els trens de llarga distància que circulen per via convencional.

Capella demana un "traspàs imminent"

Aquest cas se suma a la llarga llista d'incidències que els usuaris de Rodalies pateixen de manera habitual. La consellera de Territori, Ester Capella, s'ha queixat un cop més de la gestió del govern espanyol del servei de Rodalies en una roda de premsa realitzada aquest dimecres. "Les incidències són una constant per manca d'inversió. De cada deu dies, vuit tenim incidències: retards, descarrilaments per vies obsoletes...", ha explicat la consellera.

Capella ha insistit en la necessitat d'obtenir les competències del servei per millorar-ne la gestió: "Des de fa molt de temps reivindiquem i exigim el traspàs imminent de Rodalies per poder posar al dia la xarxa", ha dit la consellera, que ha promès que el servei funcionaria millor si es produís el traspàs.

Dues hores esperant un autobús

Heribert Playà, que ahir viatjava de Reus a Barcelona, és una de les persones que es van quedar aturades a Vilanova i la Geltrú pel descarrilament del Talgo. Playà entén que com a usuari de Rodalies li toca conviure amb incidències en el servei, però el que veu injust és l'abandonament que va viure ahir: "No hi havia autobusos i no hi havia informació. Va ser un caos total". En declaracions al diari ARA, diu també que els nervis van arribar a produir algunes baralles i que al final els Mossos d'Esquadra van haver d'intervenir per calmar els ànims.

Heribert Playà va agafar el tren a la tarda i, després d'estar aproximadament dues hores a Vilanova i la Geltrú, va aconseguir pujar a un dels autobusos que portaven passatgers fins a Castelldefels. Allà hi va arribar cap a les 22.45 hores, quan, denuncia, l'últim tren ja havia passat. "Hi havia una pantalla que posava que en 9 minuts passaria un tren, però la xifra no baixava mai i no passava cap tren", assegura. La gent anava arribant a l'andana de l'estació de Castelldefels i s'anava amuntegant: "Devíem ser 400 persones com a mínim". Al final va agafar un taxi amb 3 persones que es trobaven en la mateixa situació que ell.  Finalment, va arribar a plaça Espanya passada la mitjanit i amb un tiquet de 36 euros de taxi.

"Si la situació es va donar al matí, com pot ser que a l'hora que viatjava jo, a les 18.30 hores, no hi hagués un servei alternatiu?", es pregunta Playà. El trajecte, que havia de durar una hora i mitja, va acabar sent de cinc hores. "Es nota que els responsables no van en tren", assegura l'usuari, que agafa el tren diàriament per anar a treballar i mai no havia vist res similar.

stats