IMMIGRACIÓ
Societat 01/07/2019

Retenen al CIE de Barcelona durant 60 dies un noi que acredita ser menor

L’ONU demana traslladar el jove i que no sigui expulsat al seu país

Pau Esparch / Natàlia Vila
3 min
Exterior del centre d’internament d’estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaUn noi que acredita que té 16 anys està retingut al centre d’internament d’estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona. Va arribar amb una pastera a Algesires, on va ser detingut perquè no tenia els papers en regla, i el jutge va acordar que ingressés al CIE de la Zona Franca. Tot i que ell assegura que va manifestar al jutge que era menor, aquesta dada no va quedar recollida ni es va tenir en compte -perquè un menor no ha d’anar al CIE, sinó a un centre de protecció-. Un cop al CIE, el noi va parlar amb el servei d’orientació jurídica per demostrar que és menor d’edat, però, tot i aportar la partida de naixement, la seva situació no ha canviat.

L’ARA ha pogut accedir a la documentació que acredita l’edat del noi i a l’escrit del 25 de juny del Comitè de Drets dels Nens de Nacions Unides (ONU), que ha demanat, com a mesura provisional, que se’l traslladi a un centre de protecció de menors i que no se l’expulsi al seu país, el Marroc. Malgrat tot, el jove continua al CIE. A Barcelona se li han fet les proves medicoforenses per determinar si és menor, que conclouen que “l’edat mínima més probable és de 18 anys”. Tot i això, el jove no ha pogut consultar els resultats de les proves fins que ha presentat un escrit al jutjat de control del CIE en què reclamava l’informe i també aportava la partida de naixement, que no s’ha valorat.

Fonts pròximes al cas consideren que “s’estan vulnerant tots els drets” del noi i que “cap administració fa res per evitar-ho”. El motiu és que ni el jutge d’Algesires ni el jutjat de control del CIE ni el mateix centre d’internament s’han pronunciat sobre la documentació aportada i l’escrit de l’ONU que demana que es protegeixi el jove. També qüestionen que la Fiscalia de Menors, que és qui hauria d’establir si és major o menor d’edat, no hagi intervingut en aquest procediment i alerten que aviat farà 60 dies que el noi està tancat al CIE, moment en què hauria de quedar lliure si abans no és expulsat al seu país (encara que això incompliria la mesura provisional de l’ONU que, d’acord amb una sentència del Tribunal Suprem, s’ha de respectar).

No es tracta d’un cas aïllat

Malauradament, el cas d’aquest jove no és aïllat i el degoteig de menors que acaben al CIE ha anat en augment tot i les crides de les entitats socials i les organitzacions internacionals en defensa dels menors. El 2018, la Fundació Migra Studium va detectar fins a 42 possibles menors d’edat només al CIE de Barcelona. El ministeri d’Interior, però, només va reconèixer una vintena dels casos. Aquesta xifra és molt superior a la que es va registrar el 2017, quan 12 menors van passar equivocadament pel centre d’internament de la Zona Franca per a immigrants adults sense papers.

Tot i que el percentatge de menors és baix -comparat amb el volum de persones que passen per aquest centre-, els experts posen l’accent en l’impacte que aquesta experiència pot tenir sobre les seves vides. Com va tornar a recordar l’ONU fa una setmana amb el cas d’aquest noi, a finals de l’any passat ja havia advertit l’estat espanyol sobre els menors als CIE, i també va reclamar que adoptés mesures per garantir que els pugui atendre durant el procediment per determinar-ne l’edat. La Fundació Migra Studium apunta que cap menor hauria de conviure amb adults desconeguts perquè es poden sentir intimidats, i afirma que se’ls ha de protegir.

stats