Nit de Sant Joan
Societat 24/06/2023

La revetlla més forta, la de l'Hospitalet de Llobregat: el rastre dels petards no enganya

L'estació de contaminació de l'avinguda del Torrent Gornal registra el pic de partícules més alt

2 min
Fum de les fogueres i els petards a una de les platges de Barcelona, ahir a la nit

BarcelonaCom cada any, només mirant les dades de contaminació per partícules n'hi hauria prou per saber que és la revetlla de Sant Joan. Entre les onze i la una de la nit es dibuixa sempre un pic del nivell de partícules PM10 associat a la pirotècnia i el foc de la nit de Sant Joan. D'entre totes les estacions de contaminació, enguany la que ha registrat un pic més fort és la de l'Hospitalet de Llobregat, que ha arribat a una dada horària de 415 μg/m³ d'aire, unes 20 vegades superior a les dades de la resta del dia. L'estació està ubicada a l'avinguda del Torrent Gornal.

Només hi ha dues altres estacions de la xarxa de la Generalitat que han registrat un pic horari de partícules de més de 200 μg/m³: la de Montcada i Reixac ubicada a can Sant Joan, on s'ha arribat a 230, i la de Barcelona, ubicada a la plaça Gal·la Placídia, que ha arribat a 235. Altres estacions de la ciutat han tingut pics destacables de més de 100 μg/m³. Una altra dada alta és la de Santa Perpètua de Mogoda, on hi ha hagut un pic horari de 197 μg/m³.

Dades horàries de partícules PM10

El límit permès del nivell de partícules PM10 es determina amb una mitjana de les últimes 24 hores, i se situa en 50 μg/m³. A l’Hospitalet de Llobregat la mitjana de 24 hores ha arribat a 69 μg/m³ aquesta matinada, a Montcada i Reixac s’ha enfilat a 50, i a Barcelona a 51.

Ahir al matí es va desactivar l’avís preventiu per contaminació per partícules que hi havia actiu des de dijous a causa de l’entrada de pols sahariana dels últims dies. El canvi de temps amb entrada de vent sec va ajudar a millorar la qualitat de l’aire. Dimecres el límit de PM10 s’havia superat precisament a l'Hospitalet de Llobregat, on la mitjana diària dimecres va ser de 56 μg/m³, també a la plaça Gal·la Placídia de Barcelona, on va ser de 54, i a Sant Vicenç dels Horts, on es va arribar a 51.

stats