SEGURETAT
Societat 15/12/2013

La revolució tecnològica dels 'drones' domèstics ja ha començat

L'auge del consum d'avions no tripulats genera temors sobre la privacitat

Nuria Ferragutcasas
3 min

WashingtonPer a alguns és com una joguina que els permet fer fotografies i vídeos des de l'aire, mentre que per a d'altres és una valuosa eina de treball. La paraula drone -avió no tripulat- s'associa de seguida amb els atacs de l'exèrcit dels Estats Units al Pakistan, el Iemen o en terres inhòspites on hi ha amagats presumptes terroristes d'Al-Qaida. Ara és així, però no per gaire temps. El consum domèstic d'aquestes aeronaus ha crescut de manera exponencial en els últims anys i augura una nova revolució tecnològica.

Robert Blair afirma que és un dels primers agricultors a utilitzar un avió no tripulat per controlar els seus camps de blat i ordi a Kendrick, Idaho. Des del 2006, el seu drone de fabricació casolana l'ajuda a comprovar, mitjançant fotografies aèries, l'estat dels cultius -els danys causats per insectes, zones que necessiten més aigua o seleccionar el dia de l'inici de la collita-. "La informació que capta l'avió no tripulat em permet ser proactiu i fer els canvis que els camps necessiten", assegura aquest pagès, que es queixa de la lentitud del govern nord-americà a l'hora de regular aquests aparells.

De fet, la majoria dels països occidentals no n'han regulat l'ús i, en general, només determinades autoritats públiques, com la policia i els bombers, poden fer-los servir. Als EUA el Congrés ha demanat a l'administració federal d'aviació que fixi les regles per als usos comercials dels drones -actualment prohibits- abans del setembre del 2015.

"Els avions no tripulats utilitzats com a arma militar han començat a evolucionar cap a noves aplicacions comercials, i creiem que els agricultors en seran grans consumidors", afirma Ben Gielow, cap de relacions amb el govern de l'Associació Internacional de Sistemes de Vehicles no Tripulats (AUVSI, en les sigles en anglès), que aplega més de 7.500 membres.

Gielow explica que la majoria de desenes de milers de drones domèstics venuts en els últims anys s'utilitzen per diversió. Com un hobby més, alguns entusiastes d'aquests aparells es reuneixen en parcs per fer-los volar junts. "Alguns són tan petits que caben al palmell de la mà i tenen un cost cada cop més baix. Se'n poden trobar per uns 200 dòlars", diu.

Apagar focs i vigilar oleoductes

Un estudi realitzat per l'associació AUVSI preveu que la indústria dels avions no tripulats podria crear als EUA fins a 100.000 llocs de treball i uns guanys econòmics de 82.000 milions de dòlars entre el 2015 i 2025. "Els experts creuen que serà un boom semblant al dels smartphones ", assenyala Gielow, que enumera altres usos d'aquest tipus d'aeronau: "S'utilizen per captar imatges per a pel·lícules o per fer mapes, per vigilar línies elèctriques o oleoductes, per controlar el trànsit, per ajudar a apagar focs, etcètera".

D'altra banda, algunes empreses com Amazon i la cadena de pizzeries Domino han anunciat que estudien la possibilitat de repartir els seus productes amb drones. Així doncs, els seus usos i beneficis poden ser múltiples, però algunes organitzacions de drets civils han començat a plantejar temors sobre els efectes que poden tenir per a la privacitat i la seguretat de les persones. "Cal restriccions concretes sobre com es pot utilitzar la informació capturada pels drones i quant de temps pot ser emmagatzemada", afirma Christopher Calabrese, assessor legislatiu de la Unió Americana per les Llibertats Civils. A més, mostra la seva preocupació per l'augment de l'ús d'aquests avions per part dels cossos policials.

Els drones poden ser tan petits que poden passar desapercebuts i poden ser l'arma perfecta per a paparazzis i detectius privats. Aquest estiu un fotògraf del diari sensacionalista suís Blick va aconseguir imatges de la boda de Tina Turner amb el productor de música alemany Erwin Bach a la mansió que la cantant té prop del llac Zuric. Gielow defensa els avions no tripulats de les crítiques sobre la invasió a la privacitat que poden causar. "El recel és sobre l'ús de les imatges captades, no com s'han aconseguit. Amb les càmeres dels mòbils passa el mateix", conclou.

stats