Els robatoris amb força a les cases es disparen un 27% a Barcelona

Els lladres actuen sobretot en primeres residències i en horari laboral aprofitant un descuit dels habitants

Tot i que el 2015 hi va haver un 0,05% menys de delictes denunciats a Barcelona que no l'any anterior, n'hi ha d'una mena que s'han disparat: els robatoris amb força en domicilis. El 2014 se'n van denunciar 5.204, però l'any passat van créixer fins als 6.629, un 27,38% més. L'augment de robatoris en cases i pisos és una tendència a tot Catalunya, on han crescut un 10,14%, però a Barcelona les xifres són molt més altes.

A la presentació del balanç de seguretat de Barcelona, el comissari Joan Carles Molinero, cap dels Mossos a la ciutat, ha reconegut que aquest tipus de robatoris són "una tendència a l'alça". Tot i això, ha explicat que "no estem ni de bon tros a la situació dels anys 2008 i 2009, en què diverses bandes de delinqüents molt ben organitzats d'antics països de l'Est van fer una expansió territorial i tenien una capacitat d'actuar molt potent".

Molinero ha dit que hi ha alguna banda organitzada que actua en pisos a Barcelona, però que els lladres són sobretot "ocasionals" en aquesta mena de robatoris, delinqüents que s'han dedicat a altres menes de delictes i que es mouen en transport públic. I "busquen el pis més senzill", el que el propietari no ha tancat amb doble volta de clau, per exemple. Són, més que res, primeres residències –un 93%–, i hi entren en horari laboral, de dilluns a divendres. Ho fan amb un cop a la porta o amb eines, com ara rossinyols.

El comissari Molinero ha insistit que els descuits faciliten molt la vida als lladres. Errors com obrir la porta del carrer amb l'intèrfon a algú que no es coneix, per exemple, o no tancar la porta amb doble volta. Aquest tipus de delinqüent, segons el comissari, busca la facilitat, domicilis molt aïllats o blocs grans on puguin robar amb el màxim de rapidesa. "És més fàcil que vagin a un bloc amb 50 o 60 pisos perquè és més fàcil que hi puguin trobar dues o tres portes mal tancades", ha assegurat. 

El director general de la Policia, Albert Batlle, ha dit que hauran de "reflexionar" sobre aquest augment i ha parlat de "la poca resposta penal" per aquesta mena de delictes que comporten "poc risc" per a qui els comet. "Ja portem uns quants anys d'una tendència creixent amb la qual no ens podem conformar", ha insistit Batlle.

El 2015 també van créixer un 39% els robatoris amb força en empreses, però la xifra és molt menor –525 el 2015–, i van davallar els que es van fer en establiments comercials –un 22% menys– i en vehicles –un 11,66% menys–. Tots els robatoris violents al carrer han baixat més d'un 20%, excepte les estrebades, que han augmentat un 15,51%.

Sigui com sigui, les xifres globals de delinqüència a la ciutat han davallat un 6,7% els últims quatre anys i un 15% des del 2010, amb 31.000 delictes menys. Hi ha hagut menys homicidis i assassinats, dels 14 del 2014 s'ha passat a 11, mentre que les temptatives d'homicidis, però, s'han duplicat: de 27 han passat a 54, sobretot relacionades amb baralles. També han augmentat els abusos sexuals, un 9,77%; així com la violència física o psíquica habitual en l'àmbit de la llar, que ha crescut un 53%.