Societat 06/02/2015

Rodrigo Lanza: "Per cada cas com el del 4-F, n'hi ha 100, 200 o 500 que no coneixem"

Les víctimes dels fets narrats a 'Ciutat Morta' confien que el documental sigui un "precedent" per investigar altres casos d'abús policial

Marc Toro
2 min
Vista general de les Cotxeres de Sants plenes durant l'acte contra les actuacions policials i judicials / ACN

Barcelona"Per cada cas com el del 4-F, n'hi ha 100, 200 o 500 que no coneixem". Així s'ha expressat aquest divendres Rodrigo Lanza, condemnat del cas 4-F i un dels protagonistes del polèmic documental 'Ciutat morta'. En l'acte multitudinari 'Ni oblit ni perdó' celebrat a les cotxeres de Sants, Lanza ha volgut deixat clar que el "muntatge" que ell va patir ara fa 9 anys és tan sols "un dels molts casos d'abús de poder que es donen a l'Estat".

"Durant els 5 anys que vaig passar a la presó vaig veure molts casos personals de gent que havia patit abusos policials però que no tenien una xarxa de suport", ha lamentat Lanza, per recordar que el 4-F també podria haver quedat en l'oblit de no ser per la realització i difusió del documental 'Ciutat morta'.

La mare de Lanza, Mariana Huidobro -també present a l'acte-, ha insistit que hi ha "cent i escaig" casos com el del 4-F, i ha manifestat el seu desig que 'Ciutat morta' serveixi de precedent per investigar altres casos d'abús i de muntatge "policial politic i judicial". "Nosaltres portem 9 anys denunciant-ho i ha estat molt dificil perquè al començament no ens escoltaven", ha recordat, per concloure: "No ens callaran".

"Ho estic passant molt malament"

Xavier Artigues, un dels dos directors de 'Ciutat morta', ha intervingut a l'acte visiblement afectat per lamentar les crítiques que han rebut últimament tant ell com en Xapo -l'altre director- en les darreres setmanes. "Hem fet el que hem pogut i amb la major bona fe del món", ha dit, però ha aclarit que, després del que han viscut les últimes setmanes -amb acusacions de poc rigor, entre d'altres-, ha decidit deixar de ser el "portaveu accidental" de 'Ciutat morta'. Tot i celebrar que la projecció de la pel.lícula hagi esdevingut una escletxa mediàtica per parlar del 4-F, ha sentenciat: "Ho estic passant molt malament".

L'acte també ha comptat amb les intervencions de portaveus de Tanquem els CIEs, els detinguts de l'Operació Pandora, la plataforma Pedro Álvarez, l'assemblea de Can Vies o la plataforma Stop Bales de Goma, entre d'altres, així com d'actuacions musicals o lectures de poesia.

stats