Societat 15/09/2016

Rull denuncia que Adif no reconeix els acords amb Foment per la inversió a Rodalies

El conseller de Territori insisteix que presentaran un recurs contenciós a l'octubre davant l'Audiència Nacional

Efe
2 min
Rull denuncia que Adif no reconeix els acords amb Foment per la inversió a Rodalies

BarcelonaEl Govern presentarà un recurs contenciós administratiu davant l'Audiència Nacional perquè un jutge obligui Adif a invertir i garantir el servei a Rodalies. El conseller de Territori, Josep Rull, ha explicat aquest dijous que Adif els va respondre al requeriment previ que li van fer dient que no li afecten els acords polítics que la Generalitat va pactar amb Foment.

El conseller assegura que aquesta resposta és "inaudita", ja que suposa que els acords als quals es va comprometre l'exministra de Foment Ana Pastor sobre inversions a Rodalies són "irrellevants a efectes administratius". Entén que això suposa una "desautorització" d'Adif al ministeri de Foment "sense matisos".

La Generalitat va presentar al juliol un requeriment previ a Adif pel mal estat de les infraestructures per on es presten els serveis de Rodalies de Catalunya, que era el pas previ a la interposició del recurs contenciós administratiu davant l'Audiència Nacional per "inactivitat de l'administració". Rull ha confirmat que recorreran als tribunals a l'octubre i que seguirà buscant el suport dels ajuntaments.

58 incidències al mes des del 2012

El conseller ha explicat que entre el 2012 i el 2016 s'han registrat 1.597 incidències en les infraestructures de Rodalies i Regionals de Catalunya, amb 45.392 trens implicats i més de 5,5 milions de persones afectades, dades que considera "vergonyoses" i que "avalen la necessitat de fer coses".

Rull ha recordat que els acords amb el ministeri de Foment suposaven una inversió de 4.000 milions en el període 2008-2015, dels quals només s'ha executat un 10%.

Després de la resposta d'Adif, signada pel president de la companyia, Gonzalo Ferre, en què, segons el conseller, l'empresa diu que no hi ha cap acord subscrit per la llavors ministra Ana Pastor que els afecti, Rull creu que "Adif està fora de control" perquè es tracta de la "desautorització més rotunda que hàgim pogut veure". Per al conseller, aquesta situació és "molt greu" i els "ratifica" en la idea de presentar el contenciós.

Al seu torn, Adif ha contestat que "en cap cas" estan negant les inversions a la Generalitat, sinó que estan desenvolupant múltiples inversions per a la millora del servei. En aquest sentit, asseguren que el nucli de Rodalies de Barcelona és el que ha rebut més inversió entre 2012 i juny de 2016.

stats