EDUCACIÓ
Societat 21/05/2015

S’ajorna l’aplicació del 25% de castellà a l’escola de Mataró

El TSJC ho atura fins al curs que ve a petició de la família

Elisabet Escriche / Pau Riera
2 min
S’ajorna l’aplicació del 25% de castellà a l’escola de Mataró

BarcelonaDesprés de dos dies fent les matemàtiques en castellà per imposició judicial, les classes de 3r D i 5è C de l’Escola Pia Santa Anna tornen a partir d’aquest divendres a impartir aquesta matèria en català. Així ho ha decidit el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ha ajornat fins a l’inici del curs que ve l’aplicació del 25% de l’horari lectiu en castellà que havia ordenat que es comencés a fer aquest dimarts. Segons ha pogut saber l'ARA, l’alt tribunal ha pres aquesta decisió a petició de la mateixa família que havia sol·licitat que el castellà fos la llengua vehicular a l’escola on estudien els seus dos fills. És el primer cop que una família decideix fer marxa enrere. El compliment d’aquesta interlocutòria comporta fer l’assignatura de castellà més una matèria troncal en la mateixa llengua, que en aquest cas el centre havia decidit que fossin les matemàtiques. Rosa Maria Torroella, la presidenta de l’AMPA, ha explicat que la família ha decidit fer aquest pas davant la proximitat del final de curs, ja que les classes acaben el 19 de juny. Torroella ha valorat positivament la decisió dels pares, tot i que ha admès que li preocupa què passarà a partir del setembre: “Seguirem parlant amb la família per arribar a un acord”. L’escola ha comunicat la nova decisió del TSJC als pares a través d’un comunicat que ha penjat aquest dijous a la tarda a la seva pàgina web.

L’11 de maig la direcció del centre va saber que el TSJC havia emès una interlocutòria en què imposava el 25% del castellà a dues aules. L’escola, que és concertada, va emetre un comunicat per informar la resta de famílies. Dos dies després la direcció va reunir-se amb els pares per explicar-los que per complir la sentència optarien per desdoblar les matemàtiques i fer una classe en català i una altra en castellà. Hores abans que comencés a aplicar-se la mesura, però, el centre va tornar a emetre un nou escrit i va explicar que finalment es farien totes les matemàtiques en castellà.

Sense la de Mataró són nou les escoles en les quals es fa un 25% de l’horari lectiu en castellà per ordre del TSJC. L’última a fer-ho va ser la del Pinar de Nuestra Señora de Santa Cugat del Vallès, en què cinc famílies van sol·licitar més educació en castellà. A més del TSJC, el Tribunal Suprem també dóna per bona la xifra del 25% de castellà per a les famílies que sol·liciten el castellà com a llengua vehicular a l’escola. Així ho va avalar en dues sentències en què qualificava de “proporció raonable” aquest percentatge.

stats