Pel que fa a la sal, Espanya també és diferent

Mentre que a molts països la indústria està reduint la presència de sal en els aliments processats, a Espanya, on es consumeix el doble de sal que recomana l'OMS, ha augmentat un 6% en només quatre anys, segons un estudi de l'OCU

Al món occidental hi ha cada cop més conscienciació sobre els perills d'una ingesta excessiva de sal. A països com Anglaterra, la pressió de col·lectius mèdics ha fet que el govern hagi arrencat de la indústria alimentària el compromís de reduir la sal dels aliments processats. La reducció és lenta, però efectiva, i molts productes l'anuncien com a reclam publicitari d'una dieta més saludable. Però mentre que a molts països la reducció de la sal és un fet, Espanya segueix la via contrària: ha augmentat un 6% en només quatre anys, segons un estudi de l'Organització de Consumidors i Usuaris.

La majoria de les persones no és conscient de la quantitat de sal que ingereix cada dia, i no ho és perquè el problema no és la sal que afegim als àpats, sinó la que està present en aliments ja processats. És a dir, una cosa és la sal que afegim a un entrepà, i l'altra la que ja està present en el pa i en tota mena d'ingredients, com el pernil o el formatge. El resultat és que cada dia prenem molta més sal de la necessària: si l'OMS recomana un consum de 5 grams per persona i dia, a Espanya se'n consumeixen 10, exactament el doble. Es tracta d'un còctel explosiu per a les artèries, que deriva en tota mena de malalties.

La presència de sal en els aliments processats que es venen a Espanya i Catalunya és especialment notòria a pastes, galetes, pa, plats preparats amb carn o peix. És cert que l'evolució no ha estat similar en tots els grups d'aliments, ja que el percentatge de sal ha baixat en croquetes i pastissets, verdures congelades i en conserva, plats d'arròs i pasta, brous, cremes i sopes, tomàquet fregit, llaunes de tonyina i musclos, pizza, formatge fresc, pa de motlle i patates fregides. Amb tot, en alguns aliments, l'augment ha estat substancial. És el cas de plats preparats de carn i peix, succedanis d'angules, fuet i pernil cuit. El canvi més dramàtic ha estat especialment greu en pastes i galetes, on la presència de sal ha augmentat un 118 per cent.

El pa, molt salat

Un producte on l'augment de sal resulta preocupant és el pa. Això és perquè, mentre que no tothom menja galetes o pastes cada dia, el consum de pa està molt estès, la qual cosa fa que molts ciutadans arribin a la meitat de la ingesta diària de sal recomanada (2,2 grams) només menjant pa. A més, aquest augment és negatiu perquè suposa, de fet, un pas enrere: mentre que el 2006 el percentatge de sal en el pa s'havia reduït com a conseqüència de l'acord al qual van arribar els fabricants amb les administracions, ara els resultats de l'anàlisi demostren que el contingut ha crescut un 16 per cent respecte del 2006.

"Hi ha un excés de sal en els aliments preparats que és evitable", apunta l'OCU en el seu estudi, en què anima els fabricants a fabricar aliments amb menys sal i a arribar a un acord per "reduir de forma conjunta i gradual el contingut de sal per contribuir a la millora de la salut dels consumidors". Així mateix, recomana als ciutadans reduir el consum d'aliments processats i optar per aliments casolans.

L'estudi demana parar atenció a la informació nutricional que apareix en els envasos per comparar la quantitat de sal entre les diferents marques. El problema és que moltes marques amaguen la sal dels productes. Ho fan informant no de la quantitat de sal sinó de sodi –una pràctica enganyosa però legal– per tal que la xifra sembli més baixa del que és en realitat. En aquests casos, cal multiplicar la xifra que apareix en el paquet per 2,5, i el resultat serà el contingut en sal.

Més continguts de