Mossos d'Esquadra
Societat 09/06/2023

Sallent designa tres comissàries per dirigir les àrees de Barcelona, Girona i la Catalunya Central

El cap dels Mossos remodela l'estructura al territori i també les principals comissaries

3 min
Selfie dels nous comissaris dels Mossos.

BarcelonaTemps de canvis als Mossos. Ja fa un any i mig que el Govern va destituir el major Josep Lluís Trapero com a cap de la policia, amb la qual cosa s'obria una nova etapa al cos. El seu adeu va venir acompanyat d'un seguit de remodelacions, com el traspàs a Rubí del fins llavors cap d'investigació, Toni Rodríguez –cessament que ell ha dut als tribunals– i van canviar moltes cares visibles dels Mossos. Una part del cos va veure els moviments amb mals ulls perquè considerava que es volia eliminar l'ombra de Trapero per fer emergir persones més modelables. La pau no va arribar amb el seu substitut, Josep Maria Estela, que no va durar ni un any al càrrec. Ara, amb Eduard Sallent al capdavant del cos, es vol obrir una etapa d'estabilitat, i aquest divendres s'ha fet un dels passos més importants.

Sallent ha sacsejat l'estructura interna dels Mossos, nomenant noves caps de Barcelona, Girona i la Catalunya Central, entre altres canvis. Són moviments clau per obrir aquesta nova etapa. Primer, s'ha de tenir en compte que a finals d'any van ascendir a comissari (el rang més alt a excepció del major) sis agents, quatre dones i dos homes: Sílvia Catà, Mònica Luis, Rosa Bosch, Montse Estruch, Miquel Àngel Garcia i Ramon Chacón. Precisament, la tria dels nous comissaris va ser el detonant del cessament d'Estela. A més, fa un mes Interior va aprovar una nova estructura del cos, amb la creació de noves comissaries superiors i l'ampliació de diverses unitats. Doncs bé, calia fer un puzle dels nous llocs i els nous càrrecs, i aquest divendres s'ha formalitzat.

Això vol dir que canvien les cares de molts dels càrrecs més importants de la policia. La nova cap de la Regió de Barcelona (Barcelona ciutat) serà la comissària Montse Estruch. Ocuparà el càrrec de la comissària Marta Fernández, que ara dirigirà la nova Comissaria Superior de Seguretat Ciutadana, encarregada de coordinar, sobretot, el patrullatge al carrer i les unitats especialitzades de la policia. Tindrà el comissari Joan Portals com a segon. També hi ha canvis a Girona. La comissària Sílvia Catà, de la nova promoció juntament amb Estruch, en serà la nova cap. És un lloc que quedava vacant, ja que el comissari Josep Milán es jubila a finals d'any. La Regió de la Catalunya Central també tindrà nou lideratge: el de la comissària Alícia Moriana. L'actual cap, la comissària Cristina Manresa, dirigirà l'Escola de Policia de Catalunya.

La cap dels Mossos a Barcelona, la comissària Marta Fernández, en una imatge d'arxiu.

Hi ha més canvis territorials: l'intendent Ignasi Teixidó passa a ser sotscap de Barcelona, l'intendent Amadeu Domingo passa a sotscap de la Regió Metropolitana Sud i l'intendent Antoni Sánchez David tindrà el mateix càrrec a la mateixa Regió Metropolitana Sud. També hi ha canvis a la Comissaria General de Mobilitat, que dirigirà el comissari Carles Anfruns. Les altres regions policials, entre les quals la de Ponent, amb Estela al capdavant, es queden igual.

Regió virtual

Les regions policials pengen de la Comissaria Superior Territorial, que continuarà amb el comissari David Boneta al capdavant. Es crea, però, una nova regió policial, la virtual, per combatre els delictes que es cometen online, i la dirigirà l’intendent Roger Sales. Una de les novetats de la reestructuració dels Mossos és la nova Comissaria General de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), que treballarà de bracet amb la regió virtual. Aquesta comissaria l'encapçalarà un dels nous comissaris, Miquel Àngel Garcia. Tindrà com a segon l’intendent Jordi Gracia Felices.

Dels sis nous comissaris, dos es mantindran on són. Rosa Bosch seguirà sent la número dos d'Eduard Sallent i Ramon Chacón continuarà dirigint la Comissaria General d'Investigació Criminal. Tindrà com a segon l'intendent Joan Carles Granja, fins ara cap de la Divisió d'Investigació Criminal. Finalment, la darrera comissària de nova promoció, Mònica Luis, dirigirà la Comissaria Superior Tècnica, encarregada de la planificació estratègica del cos.

stats