Societat 28/05/2020

Salut confirma que Lleida continuarà a la fase 1

L'augment de contagis detectat impedeix a aquesta àrea avançar al següent nivell de desconfinament

Ara
2 min
Ciutadans de Lleida passejant per la plaça de l’Auditori ahir.

BarcelonaLa proposta d'avenç en el desconfinament que la conselleria de Salut traslladarà al govern espanyol manté, finalment, l'àrea de Lleida a la fase 1. En aquesta zona s'hi ha detectat un augment de casos que es vincula en part a l'activitat en escorxadors i plantes de processament i a la celebració d'una festa d'aniversari amb una vintena de contagis. Salut s'havia donat uns dies per acabar de decidir si frenava l'avenç de l'àrea o demanava que passés a fase 2.

La conselleria sí que ha plantejat el pas a la fase dos de la Catalunya Central, Girona i les àrees bàsiques del Garraf i l'Alt Penedès de cara a dilluns que ve. I també la unificació de l'àrea de la ciutat de Barcelona i les dues regions metropolitanes, que estan totes en fase 1.

Fonts de Salut Pública consultades per l'ARA atribuïen l'increment de casos detectat a Ponent a l'augment de la capacitat diagnòstica, que ha permès detectar cadenes de transmissió que ja portaven setmanes actives en poblacions com Balaguer, Cervera, Mollerussa, Tàrrega i, sobretot, a la ciutat de Lleida. A més, els plans de diagnòstic massiu entre professionals sanitaris i en residències han permès fer més de 2.000 proves tant entre personal com a usuaris.

Des del Govern admeten que l'origen d'una part dels contagis s'ha pogut donar entre treballadors –i alguns familiars seus– d'empreses agroalimentàries, concretament en escorxadors i plantes de processament de carn, o entre alguns temporers, però asseguren que aquests casos representen una part molt petita del conjunt: són una tercera part dels positius que s'han detectat els últims dies. En el sector càrnic, per exemple, hi treballa molta gent i a temperatures molt baixes –el fred evita que es faci malbé la carn–, dues condicions que afavoreixen la supervivència i la circulació del virus.

stats