Societat 20/09/2013

Salut buscarà compensacions per als malalts que no puguin assumir el nou copagament

El conseller Boi Ruiz creu que la mesura és merament recaptatòria

Lara Bonilla
1 min

BarcelonaAl voltant de 50 medicaments dispensats a les farmàcies dels hospitals passaran a partir de l'1 d'octubre a ser de copagament per als pacients no ingressats, segons una resolució del ministeri de Sanitat. Però la conselleria que dirigeix Boi Ruiz hi està en contra.

El departament de Salut considera que la mesura "no busca l’efecte dissuasiu del consum" per part del pacient, com els vigents copagaments, "atès que aquests medicaments estan indicats per a patologies greus o invalidants". Els medicaments que a partir d'ara s'hauran de pagar (un 10% amb un límit de 4,20 euros) són per tractar diversos càncers, hepatitis C, artritis reumatoide i altres malalties immunològiques i respiratòries greus. Es tracta de fàrmacs de dispensació ambulatòria a l'hospital però no d'ús hospitalari. Això vol dir -com va confirmar un portaveu del ministeri de Sanitat a l'ARA- que els pacients ingressats a l'hospital "no han de pagar" pels medicaments que rebin.

Salut estudia aplicar mesures compensatòries si aquesta mesura genera "dificultats d’accés a alguns medicaments". "S’estudiaran mecanismes perquè aquest copagament no suposi una barrera d’accés per a cap pacient", diuen fonts de Salut.

El Servei Català de la Salut està fent una anàlisi poblacional i de consum d’aquests medicaments per analitzar les conseqüències que pot tenir a Catalunya l’aplicació d’aquest nou copagament.

stats