Societat 02/11/2020

Salut prioritza temporalment els tests d'antígens per als contactes de positius

Les residències i les escoles són els únics àmbits on es volen seguir fent PCRs

G.g.g.
3 min
Els tests ràpids que es faran servir a Catalunya.

Santa Coloma de GramenetCanvis temporals en els protocols de detecció de positius per fer front a la segona onada del coronavirus. Catalunya es troba ja en fase de mitigació, la qual cosa significa que la transmissió comunitària és tan potent que és quasi impossible traçar les cadenes de contagi, i per això el departament de Salut deixarà de fer PCRs per prioritzar els tests ràpids en el cas dels contactes estrets de positius. Ho va avançar divendres el secretari de Salut, Marc Ramentol, quan va assegurar que els tests d'antígens -que fins ara només es dirigien a persones amb símptomes els primers dies de la infecció- han demostrat ser una eina eficient per detectar casos entre pacients asimptomàtics. A partir d'ara, doncs, els tests d'antígens es faran servir també per detectar el virus entre els contactes estrets de malalts prèviament confirmats.

Des del departament apunten que l'aposta per fer les proves als contactes estrets es manté, però arran de "l'augment de casos a la comunitat" es faran a partir d'ara mitjançant tests ràpids. Això obre la porta a plantejar la possibilitat de disposar de punts fora dels centres d'atenció primària (CAP) i mantenir "circuits interns" amb separació de les malalties respiratòries. De fet, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que es faran en instal·lacions separades dels centres per evitar els contagis, encara que no ha precisat quants d'aquests espais necessitaran. El cribatge de contactes fora dels ambulatoris és una reivindicació de les direccions dels equips assistencials, sobretot a Barcelona.

"La millor prova continua sent la PCR, però com més es propaga el virus i més casos hi ha a la comunitat, menys probabilitats d'error", ha afirmat el coordinador de la unitat de seguiment del covid-19, el doctor Jacobo Mendioroz. L'epidemiòleg ha destacat que a la pràctica aquesta prova és més ràpida (triga només 20 minuts a donar el resultat) i més barata (cada test costa menys de 5 euros) i que, en el context actual, la seva fiabilitat augmenta. En qualsevol cas, Salut recorda que, un cop fet, el resultat negatiu d'una prova, sigui quina sigui, mai eximeix la persona de fer la quarantena encara que no presenti símptomes.

Mendioroz ha explicat que aquest canvi és temporal, de manera que quan la incidència acumulada (que ara està en 780 infeccions per cada 100.000 habitants) i el ritme de contagis baixin, es tornarà a prioritzar la PCR als tests d'antígens en el cas dels contactes estrets. D'altra banda, Salut vol mantenir les proves de laboratori en l'àmbit de les escoles i les residències de gent gran, ja que són entorns amb menys casos però que requereixen uns resultats "més fiables". Per exemple, la gent gran és el col·lectiu més vulnerable, i els geriàtrics, l'espai més procliu per a la circulació del virus.

En el cas de les residències de gent gran, doncs, la PCR es farà mitjançant el frotis nasal (menys invasiva que la mostra nasofaríngia) únicament i "sempre que es puguin obtenir els resultats en menys de 48 hores". Si això no és possible, per exemple perquè el laboratori territorial de referència està saturat, es farien servir els tests d'antígens. "Sabem que és un equilibri difícil d'entendre però respon purament a una qüestió tècnica de quants casos tens", ha simplificat el doctor.

Menys cribatges comunitaris

El Govern reordenarà l'ús de proves diagnòstiques i farà menys proves PCR i, per tant, menys cribatges massius. Segons Salut, les propostes de realització de cribatges "només" haurien d'aplicar-se en zones de baixa incidència, o bé en estudis de brots complexos en determinats llocs d'elevada exposició. Es podran, doncs, valorar aquests cribatges en centres universitaris, de secundària i de formació professional segons la "prevalença en la zona" a partir de la informació proporcionada pels serveis de vigilància territorial.

Pel que fa als centres educatius, la Generalitat manté l'estudi de contactes amb una prova PCR però insta a fer que els alumnes de secundària es facin ells mateixos l'extracció nasal de mostra, tècnica que redueix la càrrega assistencial dels professionals sanitaris. El procés d'extracció està supervisat pels docents. Pel que fa als cicles d'infantil i primària, es mantindrà el cribatge amb PCR en els grups de convivència estables escolars quan es detecti un cas positiu.

En un document dirigit als professionals sanitaris al qual ha tingut accés aquest diari, també s'estableix que els gestors de contactes no faran trucades de seguiment als contactes dels grups de convivència dels escolars. Seran els mateixos centres els que informaran els pares i mares dels contactes sobre el calendari i les mesures que han de seguir.

Els canvis arriben després de la relativa saturació que hi ha hagut en alguns centres hospitalaris en les últimes setmanes. Tot plegat derivat de l'important augment de casos de covid-19 a tot Catalunya. Els anomenats tests ràpids, defensa Salut, permetrien accelerar els resultats.

stats