Societat 02/03/2015

Salut xifra en 9.400 els afectats d'hepatitis C que rebran tractament a Catalunya

Boi Ruiz diu que la despesa puja fins als 469 milions, més de la meitat del pressupostat a tot l'Estat. Sanitat critica que el Govern calculi en base a "preus molt antics"

Acn
2 min
El conseller de Salut, Boi Ruiz, aquest dilluns al ministeri de Sanitat. ACN

MadridEl conseller de Salut, Boi Ruiz, ha xifrat aquest dilluns en 9.401 els afectats d'Hepatitis C que rebran tractament a Catalunya en el marc del pla estratègic del ministeri de Sanitat contra la malaltia. "Això suposa un cost de 469,5 milions d'euros", ha assenyalat Ruiz a la sortida de la trobada "informal" que s'ha portat a terme a Madrid entre el ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, el secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, i els responsables autonòmics. El conseller també ha dit que Sanitat deixa en mans de les autonomies el cost del tractament però ha afegit que l'Estat els "facilitarà" el finançament a través de mecanismes com el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

Segons l'estimació del departament encapçalat per Boi Ruiz, hi ha 15.132 malalts d'Hepatitis C a Catalunya dels quals "9.401 serien tributaris de tractament d'acord amb el protocol establert". Boi Ruiz ha afegit que els cost total és de 469,5 milions d'euros. Així ho ha afirmat en sortir de la reunió al ministeri de Sanitat on ha afegit que el govern espanyol ha ofert a les autonomies finançar el cost del tractament d'aquests pacients a través de mecanismes com el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

"El problema inicial, que era la manca de recursos, es resoldrà amb un préstec a través d'una partida del FLA", ha assenyalat Ruiz, però ha criticat que l'Estat "no assumirà directament cap cost". "El préstec seria a pagar en tres anys amb els tipus d'interès del FLA ", ha matisat.

Boi Ruiz també ha garantit que els 469,5 milions d'euros que costarà el tractament per als 9.400 afectats que entrarien en el pla estratègic "no sortiran d'altres partides de Sanitat. Tot i que és una prioritat no caldrà tocar altres partides".

Alonso critica les xifres avançades per Boi Ruiz sobre el cost de tractament

El ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, ha criticat el cost de 469,5 milions d'euros per al tractament de 9.401 afectats a Catalunya que ha avançat aquest dilluns el conseller de Salut, Boi Ruiz. "Va amb preus molt antics i per això hem negociat", ha subratllat Alonso davant els mitjans de comunicació, tot afegint que ara ningú podrà dir que hi ha problemes de finançament.

El pla estratègic preveu tractar prop de 52.000 afectats a tot l'Estat

El pla estratègic contra la Hepatitis C preveu tractar 51.964 pacients de manera immediata. Es tracta d'atendre els afectats que presenten una fibrosi significativa al fetge, així com els casos més avançats que ja han desenvolupat cirrosi, càncer hepàtic o que han estat trasplantats. El cost ascendiria a 727 milions d'euros, que les autonomies podrien pagar en un termini de tres anys. En cas de necessitat, podrien fer ús dels mecanismes de finançament plantejats pel govern espanyol a través del ministeri d'Hisenda. Un total de 95.524 persones estan diagnosticades d'hepatitis C en diversos graus a l'estat espanyol.

Els afectats critiquen que el ministeri no destini cap partida per finançar el tractament

La plataforma d'afectats per la Hepatitis C ja ha expressat el seu rebuig a la proposta presentada pel ministre de Sanitat. Consideren que el plantejament d'Alonso té un rerefons electoral que s'esvairà un cop se celebrin les municipals del pròxim mes de maig. Lamenten que el ministeri no destini cap partida per finançar el pla i denuncien que hagin passat la pilota als territoris. Així mateix, sostenen que si l'accés als tractaments depèn de les autonomies seguiran sense poder accedir als fàrmacs de darrera generació.

stats