Salut vacunarà i farà tests als monitors de casals d'estiu

Les proves, que també s'oferiran als infants de més de 10 anys, les faran les farmàcies

3 min
Un casal d'estiu de la Fundació Pere Tarrés a Mataró

BarcelonaVacunes i tests d'antígens per als 32.190 monitors i monitores de casals d'estiu davant de l'explosió de contagis a les franges d'edat més joves. Tot i que la campanya de vacunació a Catalunya està oberta a tothom, el departament de Salut prioritzarà la vacunació d'aquest col·lectiu amb cues ràpides a diferents punts de vacunació arreu del país per agilitzar-ne la immunització. A partir de dilluns, es reforçarà la detecció de casos amb la contribució de les farmàcies, que faran tests d’antígens d’automostra nasal als monitors, però també als 224.000 infants d'entre 10 i 15 anys que hi participen, per intentar minimitzar les conseqüències que es deriven dels positius i dels confinaments en les activitats de lleure, com ara que els infants es queden sense activitats d'estiu, les famílies han de reorganitzar-se de nou i les empreses i entitats temen per la seva sostenibilitat econòmica.

A partir de dilluns, els departaments de Salut i Drets Socials organitzaran cribatges ràpids de forma gratuïta i sense haver de demanar cita en aquests establiments comunitaris oberts a aquest col·lectiu, si bé només hi podran participar persones que no tenen símptomes i que no són contactes estrets de positius. Si són monitors d'activitats amb pernoctació es recomana que es faci el test abans que comenci l'activitat, com a molt tres dies abans, i si és sense pernoctació, es proposa fer-ho de forma periòdica cada tres dies. Segons ha explicat la responsable dels programes intersectorials de Salut Pública en la infància i l'adolescència, Laia Asso, el farmacèutic supervisarà el procés d’extracció de la mostra i indicarà l’aïllament a les persones que donin positiu. El professional també els informarà que rebran un SMS per reportar contactes i per sol·licitar la baixa en cas que sigui necessari.

Els joves de menys de 16 anys que es facin la prova hauran d'anar acompanyats d'un progenitor, tutor o responsable per poder participar en el dispositiu. En cas que el jove tingui febre, serà derivat al servei d'atenció primària. La iniciativa és voluntària tant per als participants com per a les farmàcies, que s’han de presentar per fer-ho. El president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Jordi Casas, ha apuntat que encara no hi ha una xifra tancada de farmàcies que volen fer els tests, però ha concretat que almenys la meitat dels establiments ja han confirmat que estan disposades a participar-hi. Això, ha dit, garantirà una cobertura suficient i equitativa en totes les comarques.

“[Els tests] són una capa més de protecció davant el virus juntament amb la distància, la mascareta i les activitats a l'aire lliure”, ha resumit la secretària de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Carmen Cabezas, que ha recordat que l’any passat el lleure infantil va ser una activitat “molt segura”.

Cabezas ha indicat que aleshores es registrava una incidència sis vegades més baixa que a nivell comunitari i que, amb aquests antecedents, en un primer moment Salut no va plantejar-se la necessitat de fer cribatges o accions específiques en aquests entorns, com ara la vacunació dels monitors. “Quan es planifica [el lleure] no estava oberta la franja de vacunació dels menors de 30 anys i per això vam continuar vacunant els grups prioritaris”, ha subratllat Cabezas. La setmana que ve, però, sí que hi haurà una “priorització” d’aquests treballadors, si bé la majoria dels casals fa setmanes que han començat i moltes famílies estan confinades per positius o contactes estrets. 

L’explosió de contagis “d’una setmana per l’altra” a tot el país ha obligat a fer aquestes actuacions de nous cribatge arreu del país, ha insistit Cabezas. Fins ara, el Govern havia desplegat una estratègia de detecció per a monitors i monitores que fan activitat amb pernoctació en diferents punts del país, però ara aquesta actuació es vol ampliar. “El lleure estem fent bé la nostra feina, amb rigor, però és cert que hem de concretar actuacions amb Salut i Drets Socials perquè continuï sent un espai segur i minimitzar-hi l’impacte del covid”, ha assegurat el secretari d’Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra, que ha detallat que hi ha 6.500 activitats entre casals, cases de colònies, camps de treball i altres.

stats